Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz o Olomouckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět kvízů | fotka od Tomáš Zrnka z Pixabay

Znáte dobře Olomoucký kraj? V 6 kvízových otázkách vás provedeme křížem krážem olomouckým krajem.

Článek

Otázka 1

Jak se jmenuje hora, nacházející se v Hrubém Jeseníku, která je nejvyšším vrcholem Olomouckého kraje?

Otázka 2

Ve které expozici olomoucké ZOO nalezneme Hadilova Písaře?

Otázka 3

Ruční papírna a muzeum papíru se nachází ve kterém městě:

A: Zábřeh

B: Velké Losiny

C: Mohelnice

Otázka 4

Jak se jmenuje rozhledna na obrázku, která stojí na vrchu Větrov nedaleko osady Velké Vrbno?

Foto: Adam Petlach | commons.wikimedia.org

Rozhledna stojí na vrchu Větrov nedaleko osady Velké Vrbno, která je součástí Starého Města pod Sněžníkem

Otázka 5

Hrad Bouzov stojí ve stejnojmenné vesnici jihozápadně od města Loštice na středozápadní Moravě. Na hradě se natáčela celá řada pohádek, filmů a televizních pořadů. Který z následujících filmů se zde nenatáčel?

A: O princezně Jasněnce a létajícím ševci

B: Princezna Fantaghiró

C: Princezna zakletá v čase

D: Nejkrásnější hádanka

Otázka 6

Jaká řeka protéká obcí Olšany u Prostějova?

Správné odpovědi

Otázka 1: Praděd

Praděd je 1491 m vysoká hora v Hrubém Jeseníku, nejvyšší vrchol tohoto pohoří. Je to zároveň nejvyšší hora Moravy, Českého Slezska i Horního Slezska vůbec. Celkově jde o pátou nejvyšší horu Česka, také druhou nejprominentnější a třetí nejizolovanější. Je zde nejdrsnější podnebí, průměrná roční teplota nepřevyšuje 1 °C. Na slezské části vrcholu stojí 146,5 metrů vysoký televizní vysílač s rozhlednou, jehož horní plošina je nejvyšším (byť umělým) bodem v ČR.

Otázka 2: v obří voliéře

Foto: Svět kvízů | commons.wikimedia.org

Hadilov Písař

Hadilov Písař zatím není v přírodě ohrožený, protože loví jedovaté hady, je považován za užitečného a lidé jej nepronásledují. Žije na savanách, kde neloví střemhlavým letem, ale potravu sbírá při chůzi. Menší kořist spolkne celou, větší si přidržuje nohama a trhá si ji silným zobákem. V jižní Africe se dokonce na farmách chovají ochočení ptáci, kteří pomáhají farmářům lovem nebezpečných hadů.

Otázka 3: B: Velké Losiny

Ruční papírna Velké Losiny je podnik vzniklý koncem 16. století v obci Velké Losiny na severu Olomouckého kraje. Vybudovat ji dal Jan mladší ze Žerotína v místech, kde dříve stával mlýn na obilí. Stalo se tak někdy mezi roky 1591 a 1596. Rok 1596 prokazatelně dokládá její nejstarší známá průsvitka. Firma je tak nejstarší papírenskou manufakturou na území střední Evropy, která navíc stále papír produkuje. Podle této společnosti vznikaly i na dalších místech Hané papírny (například v Jindřichově, Olšanech nebo Lukavici). Velkolosinská papírna je i nadále v provozu a vyrábí ruční papír pro evropské či americké zákazníky. V areálu sídlí také Muzeum papíru, které dokumentuje výrobu ručního papíru včetně její historie, a je zde též prodejna výrobků papírny a restaurace Losín. Objekt je kulturní památkou České republiky, od roku 2001 národní kulturní památkou.

Otázka 4: Dalimilova rozhledna

V letech 2019–2021 byla na vrchu Větrov nad Starým Městem pod Sněžníkem postavena replika zaniklé rozhledny. Nechal ji postavit místní podnikatel JUDr. Dalimil Mika jako vzpomínku na bývalý symbol regionu a nová stavba po něm dostala své jméno. Slavnostní otevření Dalimilovy rozhledny se konalo 9. července 2021, tedy na den přesně po 122 letech od otevření bývalé rozhledny na Králickém Sněžníku. Stavbu navrhl Ateliér A Jiřího Tomečka z Olomouce s využitím dostupných historických dokumentů a fotografií. V březnu 2022 zvítězila stavba ve veřejné anketě Klubu přátel rozhleden „Rozhledna roku 2021“.

Otázka 5: D: Nejkrásnější hádanka

Hrad Bouzov působí dojmem dobře zachované středověké památky, jeho současná podoba však pochází z romantické přestavby z přelomu 19. a 20. století. Hrad je majetkem České republiky a jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka a v roce 1999 byl zapsán na seznam národních kulturních památek. Patří mezi deset nejnavštěvovanějších hradů v Česku a je vyhledávaným místem filmařů.

Otázka 6: Blata

Blata je pravostranný přítok řeky Moravy, který protéká okresy Olomouc, Prostějov a Přerov v Olomouckém kraji. Délka toku činí 45,3 km.

Zdroje: cs.wikipedia.org a zoo-olomouc.cz

Více kvízů naleznete na svetkvizu.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám