Hlavní obsah
Hry

Spejbl a Hurvínek, všeobecný kvíz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Spejbl, nezbedný syn Hurvínek, vychytralá Mánička, paní Kateřina alias Bábinka a mluvící pes Žeryk. Kdo by neznal tyto loutky. Snad každý na nich vyrůstal a jejich kouzlo a humor patří beze sporu do našeho kulturního dědictví.

Článek

Historie těchto ikonických loutek se začíná psát v druhé polovině roku 1919, kdy profesor Josef Skupa načrtl na kus hnědého papíru jakýsi výtvarný návrh, podle kterého řezbář vyřezal loutku Spejbla. Mohlo by se zdát, že se začala psát nová senzace. Nikoli! Spejbl v zákulisí divadla vzbudil rozpaky až doslova odpor. Nesměl viset v pánské šatně ani v dámské šatně.

O několik let později z rukou známého řezbáře vznikl Hurvínek a Spejbl se tak stal nejmladším otcem v dějinách Československé republiky.

Na začátku 2. světové války vznikla divadelní hra, která byla zřejmou alegorií událostí a zároveň jedním z nejstatečnějších počinů české kultury. Soubor odehrál 56 repríz, než byla hra za protektorátu zakázána.

V červnu 1943 se o divadlo začalo zajímat gestapo. 18. ledna 1944 byl Josef Skupa zatčen a vyslýchán. Pro nedostatek důkazů byl alespoň zavřen za poslech zahraničního rozhlasu.

V roce 1953, kdy v březnu toho roku postihl Skupu infarkt, zastoupil ho Miloš Kirschner a Spejbl s Hurvínkem měli zrovna vystoupit na festivalu v Bukurešti. Tehdy se Miloš Kirschner přišel do nemocnice se Skupou poradit, jak loutky divákům představit. Na to mu Skupa řekl tohle: „Víš co?! Hraj si to, jak chceš! Oni ti budou stejně hov*o rozumět!“ A tak se Spejbl s Hurvínkem začali učit cizí řeči.

Za dobu existence divadla Spejbla a Hurvínka se toho odehrálo hodně. Divadlo několikrát od svého vzniku změnilo svoje působiště a vystřídala se v něm spousta lidí. Za všechny můžeme jmenovat Helenu Štáchovou, která později byla životní partnerkou Miloše Kirschnera. Nemůžeme zapomenout ani na v pořadí třetího interpreta této populární dvojice, a to na Martina Kláska.

O divadlo Spejbla a Hurvínka byly spory mezi Helenou Štáchovou a městem Plzní o vlastnictví práv k loutkám. Tento spor Helena Štáchové po 8 letech vyhrála. Soudní poplatky paní Štáchová platila ze svého.

O Spejblovi a Hurvínkovi se můžeme bavit do nekonečna a my pro vás máme připravený kvíz, který snad hravě zvládnete.

Věděli jste, nebo jste byli vedle jak ta jedle? Pokud jste nevěděli, což je málo pravděpodobné, zkuste si mezery doplnit. O historii obou loutek se dočtete prakticky všude. Vám ostatním, kteří jste byli úspěšní a věděli téměř vše, gratulujeme. Nezbývá než se rozloučit Hurvínkovým známým: „Cha Cha!“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám