Hlavní obsah

Zpěvačka Aiko se v květnu představí na Eurovizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Frédéric de Villamil from Paris, France, CC BY-SA 2.0, creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Česko se chystá na 68. ročník hudební soutěže Eurovision Song Contest, která se bude konat v květnu ve švédském Malmö. Českou republiku bude reprezentovat zpěvačka Aiko s písní „Pedestal“.

Článek

Aiko, rodným jménem Alena Shirmanova, se narodila v Moskvě, ale vyrůstala v Česku. Od malička se věnovala hudbě a zpěvu. V mládí chodila na hodiny zpěvu a kytary. Po maturitě se přestěhovala do Anglie, kde studovala hudbu a vystupovala v londýnských a brightonských klubech.

Svou hudební kariéru odstartovala v roce 2015 účastí v soutěži Česko Slovenská SuperStar. Postoupila až do semifinále. V roce 2018 vydala své debutové album AIKO, které bylo nominováno na cenu Anděl v kategorii Objev roku. V roce 2020 vydala druhé album Expiration Date a v roce 2022 vyhrála 10. ročník soutěže Radia Wave Czeching. Její třetí album Fortune's Child vyšlo v říjnu 2023.

Vítězství v českém národním finále Eurovision Song Contest pro Aiko znamená velký úspěch. Její píseň „Pedestal“ je energická a pozitivní skladba, která by mohla zaujmout i mezinárodní publikum.

Aiko je talentovaná zpěvačka s bohatými zkušenostmi. Má šanci reprezentovat Českou republiku na Eurovision Song Contest v dobrém světle.

Čeští interpreti v hudebním kvízu

V historii se samostatná Česká republika zúčastnila celkem jedenácti ročníků. Ve videu níže si můžete prověřit své znalosti o českých účastnících na Eurovizi. V kvízu je připraveno deset otázek s hudebními úryvky a na každou odpověď máte deset vteřin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám