Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Albert vs. OBRAZ: Obránci zvířat mohou používat doménu upozorňující na podmínky kuřat, rozhodl soud

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: OBRAZ - Obránci zvířat, z. s. (se schválením)

Obchodní řetězec se snažil získat doménu, na které v rámci kampaně Albertova krutost Obránci zvířat upozorňují na kruté podmínky, v nichž jsou chována kuřata pro jeho prodejny. Albert první soud prohrál, s organizací se však chce soudit dál.

Článek

Albert se snažil získat doménu albertovakrutost.cz do svého vlastnictví s tím, že na ni má nárok na základě ochranné známky. Soud však rozhodl ve prospěch organizace OBRAZ – název domény podle něj jasně naznačuje kritický obsah.

Doména je součásti kampaně, v rámci které Obránci zvířat upozorňují na otřesné podmínky, v nichž jsou chována kuřata pro prodejny Albert. Řetězec podle ní odebírá kuřata z těch nejkrutějších velkochovů v Česku. „Supermarket Albert vydělává na utrpení milionů kuřat. Na Západě už s tím přestal. Zastavte ho i v Česku,“ vyzývají stránky s tím, že kuřata dostupná v prodejnách pocházejí z chovů, kde žijí na malém prostoru a ve tmě, jsou nemocná a mají polámané kosti. Stejné podmínky však nemají například v sousedním Německu.

Návštěvníci stránky albertovakrutost.cz také mohou podepsat výzvu Albertu za zlepšení života kuřat, které prodává, čímž OBRAZ vyváří tlak na obchodní řetězec. Výzvu již podepsaly desítky tisíc lidí.

Albert se proti kampani snaží bojovat žalobami. Vedle nároku na doménu albertovakrutost.cz po organizaci požaduje omluvu a ukončení kampaně. Žalobou se zabývá krajský soud v Českých Budějovicích.

„Nejbizarnější na žalobě je, že Albert požaduje omluvu. Máme se omluvit, protože jsme zveřejnili pravdu o tom, že se přešlechtěná kuřata nemohou postavit na vlastní nohy, umírají hladem a žízní a dusí se čpavkem z promáčené podestýlky. Albert se požadavkem na omluvu vysmívá všem lidem, kterým na zvířatech záleží a do Albertu píšou a volají, aby s utrpením kuřat skoncoval,“ uvádí v tiskové zprávě k žalobě vedoucí kampaně Albertova krutost Radim Trojan.

OBRAZ upozorňuje na podmínky kuřat pro obchody Albert kromě webových stránek a příspěvků na sociálních sítích také přímo před prodejnami. Kromě protestů s transparenty k tomu využívá takzvanou Albertovu krutokáru, dodávku, v níž lidé mohou vidět záběry z farem, kde jsou kuřata prodávaná pod značkou „Albertovo čerstvé“ chovaná.

Organizace se podmínkami chovu kuřat zabývá dlouhodobě. V minulosti jsme se advokačním aktivitám OBRAZu věnovali například v článku o kampani Rychlokuřata, v rámci které se Obráncům zvířat podařilo přesvědčit několik společností k odpovědnějšímu chování.

Foto: OBRAZ - Obránci zvířat, z. s. (se schválením)

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz