Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Blíží se Týden bez odpadu. Zapojte se jako pořadatel a zorganizujte swap nebo úklid parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Týden bez odpadu

Od 11. do 17. září se koná mezinárodní událost, kterou v Česku pořádá organizace Zerowasters a projekt Czech Zero Waste. Akce se zaměřuje se na minimalizaci odpadu a udržitelný způsob života. Zapojit se mohou jednotlivci, podniky i organizace.

Článek

„Suché léto, extrémní výkyvy počasí nebo rozsáhlé požáry po celé Evropě připomínají, že je nejvyšší čas vyrazit do boje za ochranu životního prostředí,“ uvádí pořadatelé v tiskové zprávě. Týden bez odpadu má připomenout, jak mohou jednotlivci, ale i firmy čelit environmentálním problémům.

V rámci zapojení se do Týdne bez odpadu mohou lidé, organizace nebo třeba kavárny či obchody pořádat menší akce ve svém okolí. Může se jednat o swap, bazárek, bezodpadový piknik, rukodělný workshop, ale také o diskuzi, promítání filmu nebo organizovaný úklid parku či sázení stromů.

Lidé, kteří se na organizaci vlastní akce necítí, si pak mohou z programu vybrat událost, které by se chtěli zúčastnit. Organizátoři Týdne bez odpadu pro ně však připravili i další možnosti zapojení. Letošní novinkou je bezodpadová výzva, která je pro všechny, kteří si chtějí zkusit změnu.

V průběhu srpna se také konalo několik webinářů, týkajících se nejen tématu minimalizace odpadů, ale také oslovování komunity při pořádání akcí.

„Často se během našich kurzů a přednášek setkáváme s beznadějí a neúspěšnými pokusy o život šetrnější k planetě. Ačkoliv si myslíme, že odpovědnost za životní prostředí nemá ležet na bedrech spotřebitelů, ale především firem, věříme, že iniciativa jednotlivce pomáhá nejen zmírnit pocity bezvýznamnosti, ale také udává poptávku na trhu,“ říká Veronika Nováčková z organizace Zerowasters, která Týden bez odpadu spolupořádá.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz