Hlavní obsah
Lidé a společnost

Doba v hospicové péči není čekání na smrt, upozorňuje kampaň Dožít doma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Na 9. října připadá Papučový den. Den, kdy můžete v domácí obuvi vykročit třeba do práce a podpořit tak myšlenku žít doma až do konce a šířit povědomí o mobilní hospicové péči. Zároveň tímto dnem vrcholí kampaň Fóra mobilních hospiců Dožít doma.

Článek

Čtyři z pěti lidí si přejí zemřít doma. Ne každému je to ale umožněno, lékaři a rodiny navíc často odkládají přijetí do mobilní hospicové péče na poslední chvíli. Mimo jiné právě na to se snaží upozornit letošní kampaň Fóra mobilních hospiců Dožít doma. Poukazuje na to, že hospicová péče není čekáním na smrt, jak si může řada lidí stále představovat, ale jde o období, kdy je čas ještě žít, plnit si poslední přání a rozloučit se s blízkými.

„Největší benefit z komplexní péče čerpá pacient i rodina, když mohou služby hospice využít spíš v horizontu týdnů než dnů,“ říká Monika Marková, předsedkyně Fóra mobilních hospiců a ředitelka Hospice sv. Štěpána a vysvětluje: „Díky vhodně nastavené medikaci se mnohým pacientům uleví od symptomů nemoci a mohou svůj čas prožít kvalitněji se svými blízkými. Potřebná podpora pro pacienta i pečující vyžaduje navázání vztahu, i proto je čas důležitý. Naše práce je víc než o umírání o kvalitě života v jeho závěru.“

Do každoroční kampaně Dožít doma spojené s Papučovým dnem, který letos připadl na 8. října, se tento rok zapojilo rekordních 48 mobilních hospiců, řada firemních partnerů, nadací, škol i jednotlivců, kteří o tématu mluví. V následujících dnech a týdnech se tak můžete těšit na desítky akcí po celé republice – benefiční koncerty, dny otevřených dveří, semináře, promítání nebo třeba běhy. Celý seznam najdete tady.

Letos je kampaň zároveň propojena s uvedením šestidílné dokumentární série České televize Do konce, který se věnuje krásám života do poslední chvíle formou příběhů čtyř rodin, které pečují o své blízké doma. Na ČT1 ho můžete sledovat od 11. listopadu každé pondělí od 22 hodiny.

Autorka: Anna Novák

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz