Hlavní obsah
Lidé a společnost

Elon Musk proti neziskovkám: Nelíbí se mu zprávy o nenávistných projevech na jeho sociální síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministério Das Comunicações, Wikimedia Commons (CC BY SA 2.0)

Sociální síť X (Twitter) podnikla právní kroky proti neziskové organizaci Centrum pro boj proti digitální nenávisti. Elon Musk pohrozil žalobou Lize proti hanobení. Obě totiž informovaly o nenávistných projevech na platformě X, kterou Musk vlastní.

Článek

Centrum pro boj proti digitální (CCDH) nenávisti zveřejnilo zprávu, v níž uvádí, že po převzetí sociální sítě X (dříve Twitter) Elonem Muskem došlo k vzestupu nenávistných projevů proti menšinám. V dalších reportech informovalo mimo jiné o tom, že sociální síť nepodnikla žádné kroky v 99 příspěvcích ze sta, které zaměstnanci CCDH nahlásili jako nenávistné. Podle organizace měly rasistický, homofobní či antisemitský obsah.

Muskův právník Alex Spiro popsal výzkum organizace jako nepravdivý, zavádějící a zpochybnil správnost metodiky. Organizace od něj kvůli zprávám obdržela nejprve výhružný dopis a následně ji platforma X zažalovala. CCDH na obvinění reagovalo tím, že žaloba nemá faktické podklady, že se jedná o lež a pokus o zastrašování.

„Výzkum Centra pro boj proti digitální nenávisti ukazuje, že nenávist a dezinformace se na Twitteru/X pod vedením Elona Muska šíří jako požár a jeho žaloba je přímým pokusem o umlčení. Přesně jako z autoritářské učebnice – ukazuje, že se nezastaví před ničím, jen aby umlčel každého, kdo ho kritizuje za jeho vlastní rozhodnutí a činy,“ uvedlo CCDH na svých stránkách.

Hrozba žalobou

Organizaci Liga proti hanobení (Anti-Defamation League, zkráceně ADL), která bojuje proti antisemitismu, pohrozil Elon Musk žalobou ze stejného důvodu. Zveřejnila totiž data o tom, že antisemitský obsah na platformě X přibývá, a zároveň klesá moderace ze strany X, která by příspěvky odstraňovala.

„Abychom očistili jméno naší platformy v otázce antisemitismu, nemáme jinou možnost než podat žalobu za hanobení na Ligu proti hanobení,“ uvedl Musk na svém účtu na X. Organizaci obviňuje z toho, že šíří pomluvy, kvůli kterým sociální síti poklesly příjmy až o 60 procent.

Na sociální síti se také objevila kampaň proti ADL, z jejíž iniciace je obviňován samotný Musk. Organizace podle vyjádření jejího ředitele Jonathana Greenblatta pro CNN zaznamenala nárůst hrozeb a musela zvýšit svou bezpečnost s tím, že z online prostředí se objevují útoky proti příznivcům organizace třeba i při demonstracích.

Nárůst útoků například proti LGBTQ+ lidem zaznamenal na sociální síti X také Index bezpečnosti sociálních médií, jak uvedl server Digwatch. Obavy z nenávistných projevů vyjádřili také australští regulátoři.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz