Hlavní obsah
Umění a zábava

Festivalová sezóna klepe na dveře. Které akce spojené s neziskovkami si nenechat ujít?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels z Pixabay

Léto, to je období nejen tepla, dovolených a cestování, ale i festivalů. Řada z nich je v Česku různými způsoby spojena také s neziskovým sektorem – ať už jde o pořadatele, nebo mají neziskové organizace na akci například svůj stánek.

Článek

Červen

Prázdniny sice začínají až v červenci, i v červnu lze ale navštívit několik zajímavých akcí. Od 20. do 23. června se v Mariánských Lázních koná festival Knižní lázně, který nabídne autorská čtení, diskuse, tvořivé dílny, setkání s autory, dětská divadla nebo hudební koncerty. Na 5. ročník zavítá například Martin Petiška, Ondřej Cikán, Klára Vlasáková nebo Toy Box.

V termínu od 20. do 22. června proběhne festival Metronome. Přestože jde primárně o hudební festival, svůj prostor na něm budou mít i neziskové organizace, konkrétně Organizace pro pomoc uprchlíkům, Konsent, Právě teď, Asociace Dítě a rodina, ENDO talks, Paměť národa, Charita Česká republika a řada dalších.

Z Prahy do Hradce Králové, kde ve dnech 21. až 28. června proběhne Mezinárodní divadelní festival Regiony, který představuje největší divadelní přehlídku v Česku. Festival společně pořádají Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kontrapunkt a nabízí průřez současnou divadelní scénou od amatérských souborů, přes studentská představení a nezávislé profesionální soubory po inscenace renomovaných českých scén.

Červenec

Na začátku léta, od 4. do 7. července, se v historickém jádru Boskovic koná už 32. ročník Festivalu pro židovskou čtvrť. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, mimo jiné divadelní představení, autorská čtení, workshopy nebo filmová promítání. Festival organizuje spolek Unijazz.

Praha hostí od 10. do 16. července akci s názvem Za Dveřmi. Festival pouličního divadla se v hlavním městě koná od roku 2008. Letos láká na proslulou show, kterou přiveze Pierrick St-Pierre a.k.a Mr Banana, nebo na netradiční závěsnou akrobacii v podání uměleckého souboru Airgym Art Company.

Fanoušky kultury a nevšední atmosféry může ve dnech 19. až 21. července nalákat festival Kukokli. Ten se od roku 2018 koná v chátrajícím barokním kostele Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově. Jeho cílem je otevřít prostor novým zážitkům, zvýšit povědomí o zapomenutém kostele a podpořit jeho probíhající opravu. I letos nabídne divadlo, hudbu, přednášky nebo workshopy.

Srpen

Hned první srpnový den odstartuje ve Valeči festival Povaleč, potrvá do 3. srpna. Smyslem této akce je kulturní zpestření života ve vesnici na Karlovarsku. Nebudou chybět kapely, DJS, ale ani doprovodný program v podobě divadla, výstav, workshopů, přednášek nebo sportu.

V rámci festivalu Prague Pride proběhne od 5. do 11. srpna letní škola Pride Academy. Přihlásit se lze jen do 30. června, míst je pouze 20. Jde o Emancipační a vzdělávací program zaměřený na otázky spojené s postavení LGBT+ lidí v české společnosti. Kompletní program Prague Pride bude zveřejněn 10. července, tématem celého festivalu bude rodina.

Jeden den, konkrétně 17. srpna, bude trvat Křič Fest v Pivovaru Chříč. Kromě hudebního a divadelního programu, který se bude odehrávat na několika scénách, přijdou na řadu řemesla, autorské čtení, výstavy, program pro děti a komentovaná prohlídka pivovaru. Organizuje ho občanské sdružení Propolis.

Září

Přestože léto se bude loučit, lze se na několik akcí těšit i v září. Od 6. do 7. září proběhne v Praze RefuFest. Už 18. ročník festivalu, který vyjadřuje solidaritu s uprchlíky, se bude konat na dvou místech. Veřejnosti se představí neziskové organizace, které pracují s migranty nebo jsou jimi založeny. Nebude chybět ani pestrý program plný hudby, tance, workshopů, výstav, aktivit pro děti a stánků s jídlem.

Ve stejné dny (6. a 7. září) se v Táboře koná Tabook - obnovené setkání malých nakladatelů, autorů, překladatelů, editorů, ilustrátorů, grafických designérů, studentů a knižních profesionálů v Táboře. Přinese knihy v ulicích města, profesní přednášky, výstavy, čtení, procházky nebo divadla.

12. až 15. září bude na řadě festival dobrovolnictví Dort, pod kterým je podepsané Hnutí Brontosaurus. Koná se v Telči a může se pochlubit pestrým programem. Představí se řada neziskových organizací, udělí se Cena Hnutí Brontosaurus za dobrovolnické aktivity v oblasti ochrany životního prostředí a péče mladých lidí o přírodní a kulturní dědictví. Chybět nebudou koncerty, přednášky nebo hry.

Na co dalšího se (snad) těšit?

7. září by se měl konat multietnický festival Barevná planeta, který je vyvrcholením celoroční práce nevládní neziskové organizace Poradna pro integraci. Tradičně se koná v Ústí nad Labem. Bližší informace zatím nejsou, proto by zájemci měli sledovat oficiální web.

Otazník zůstává u Festivalu o duševním zdraví. Má jít o historicky první festival neziskovky Nevypusť duši zaměřený na duševní zdraví mladých. Termín je 21. června, místem konání mají být pražská Kasárna Karlín. Ta jsou ale aktuálně zavřená a zatím není jasné, zda a kde se festival bude konat. V Kasárnách má také na konci srpna (28.) proběhnout tradiční benefiční Večírek Asistence. I jeho osud je tak zatím nejasný.

Autorka: Ilona Hobzová

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz