Hlavní obsah
Aktuální dění

Ke zrovnoprávnění manželství ve Slovinsku přispělo také několik neziskových organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Slovenian Government

Slovinsko je první ze zemí s komunistickou minulostí, která legalizovala stejnopohlavní sňatky, stejně tak jako adopci dětí homosexuálními páry.

Článek

Do více než desetiletého úsilí za zrovnoprávnění manželství ve Slovinsku přispělo také několik tamějších neziskových organizací.

První návrh na zrovnoprávnění manželství ve Slovinsku byl podán již v roce 2009, nicméně slovinským parlamentem neprošel. Změna přišla až v červenci 2022, kdy byla schválena novela zákona o rodině, která zrušila definici manželství jako svazku mezi mužem a ženou. Tato novela vstoupila v platnost poslední lednový den letošního roku.

Otevření manželství i pro gay a lesbické páry a rodiny s dětmi ve Slovinsku je historickou událostí. Slovinsko se tak stalo první postkomunistickou zemí, která rovné sňatky zavedla. Pokud by se poslanci a poslankyně v minulé Sněmovně neschovávali za obstrukce, mohl být zákon o rovných sňatcích už dávno platný i v České republice. V Evropě je již celkem 19 zemí, které nerozdělují lásku, vztahy, páry a rodiny s dětmi na kategorie. Manželství pro všechny páry se platností ve Slovinsku opět o kousek přiblížilo i k nám do České republiky.
Filip Milde z iniciativy Jsme fér

O podporu LGBTQ+ lidí a zrovnoprávnění manželství usilovalo dlouhodobě mimo jiné také několik slovinských neziskových organizací zaměřených primárně na tuto problematiku, například Društvo DIH, DIC Legebitra nebo Zavod TransAkcija.

Umělecky zaměřená nezisková organizace Društvo ŠKUC například podporuje dlouhodobě LGBTQ+ tvůrce vytvořením prostor pro prezentaci tvorby umělců z řad této komunity v rámci takzvaných Kavárenských večerů. V neposlední řadě se do boje za práva LGBTQ+ lidí ve Slovinsku zapojuje také Amnesty International Slovenija.

Autorka: Eva Mrázková

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz