Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nedej se nedáme! Neziskové organizace bojují proti upozaďování ekologických témat v České televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Dušan veverkolog on Unsplash

Neziskové organizace se spojily, aby vyjádřily nesouhlas s omezením investigativního pořadu o životním prostředí Nedej se! v České televizi. Aktuálně je možné podepsat výzvu, která mimo jiné požaduje, aby ekologická témata dostala více prostoru.

Článek

Více času pro přírodu v České televizi, žádají ekologické organizace v reakci na letošní „osekání“ pořadu Nedej se! Investigativní pořad o životním prostředí, který v různých podobách běží ve vysílání veřejnoprávní televize od roku 1992, trval ještě do minulého roku 52 minut (v rámci tří týdenních pořadů Nedej se Plus, Nedej se dokument a Občanské noviny). Dnes je jeho stopáž v podstatě poloviční.

„Zcela zmizel dokumentární blok, který nadčasově rozšiřoval témata nad rámec aktuálních kauz. Premiérové díly Občanských novin jsou sníženy na polovinu a druhou polovinu tvoří jen reprízy z minulých let. Enviropublicistika tak přišla o více než 50 procent vysílacího času. Výše uvedené změny vnímáme jako zcela nelogický zásah do vysílání témat, jejichž význam nabírá na síle a palčivosti, ale zastoupení je v porovnání s ekonomickými a politickými tématy téměř okrajové,“ uvádí iniciativa Nedej se nedáme!, za kterou stojí neziskové organizace Arnika, Český svaz ochránců přírody, Děti země, Čmelák – společnost přátel přírody, ČSOP Ekologická servisní organizace a Calla – Sdružení pro záchranu prostředí.

Společně za podpory dalších více než dvou desítek organizací sepsaly petiční výzvu, kterou chtějí předat novému řediteli České televize Janu Součkovi. V rámci výzvy požadují, aby se na obrazovky vrátil pořad Nedej se! alespoň v rozsahu, v jakém byl do konce roku 2022, aby byl pořad Nedej se! vysílán ve vhodném, divácky atraktivním a hlavně ustáleném čase a aby environmentální témata dostala ve vysílacím čase obecně více prostoru.

Spoluzakladatel Nedej se! Pavel Bezouška získal letos Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní přínos.

Petiční výzvu je možné podepsat tady.

Autorka: Anna Novák

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz