Hlavní obsah
Lidé a společnost

Potravinová pomoc bude dostupnější. Po celém Česku vznikne síť výdejních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká federace potravinových bank

Česká federace potravinových bank spouští projekt Výdejen potravinové pomoci, díky kterému vznikne 150 nových výdejních míst. Pomoc se tak dostane k desetitisícům lidí, kteří ji dosud nemohli čerpat.

Článek

V České republice funguje 15 potravinových bank, které sdružuje Česká federace potravinových bank (ČFPB). Banky nyní začaly budovat výdejní místa, která budou umístěna i v lokalitách, v nichž byla potravinová pomoc těžko dostupná, a dostane se tak i k lidem, kteří pomoc potřebují, ale nedokázali ji dosud čerpat.

Ve větších městech budou nové výdejny statické, do menších měst a obcí pak budou pravidelně zajíždět pojízdné výdejny. Na nových výdejních místech bude pravidelně poskytována pomoc potřebným.

„Předpokládáme, že projektem podpoříme více než 50 tisíc potřebných lidí, již nyní na začátku projektu jsme rozdali potravinovou pomoc 2900 osobám. V současné době to vnímáme jako velmi společensky důležité,“ uvedl podle tiskové zprávy Aleš Slavíček, předseda ČFPB.

Projekt vznikl za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí. „Je to způsob, jak přímo podpořit ty nejpotřebnější, kteří se ocitnou ve složitých životních situacích,“ řekl na tiskové konferenci ministr Marian Jurečka.

Potravinové banky jsou neziskové organizace, které sbírají potraviny mimo jiné od velkých obchodních řetězců nebo od dárců a následně je předávají odběratelským dobročinným organizacím. Potravinová pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova.

V loňském roce ČFPB shromáždila a rozdala 11 330 tun potravin a základních hygienických potřeb v hodnotě 683 milionů korun. Pomoc získalo na 313 tisíc osob.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz