Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sanitka plní přání umírajícím. Imobilním pacientům umožňuje se rozloučit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Sanitka přání

Sanitka už plní první přání.

Spolek Sanitka přání pomáhá pacientům v terminálním stadiu naposledy navštívit lidi a místa, která jim byla blízká, a zpříjemnit jim tak poslední dny v životě.

Článek

Splněné přání může alespoň na chvilku odsunout myšlenky na to, co bude následovat. Podle spoluzakladatele spolku Daniela Kartáka mohou dobrovolníci vzít sanitkou pacienta na svatbu vnoučete, utkání oblíbeného týmu, na koncert, do ZOO, podívat se na další místa, na které vzpomíná s láskou, nebo navštívit příbuzné a přátelé, kteří bydlí daleko.

Brzy po spuštění projektu projevili zájem o plnění přání především pracovníci v paliativních službách nebo příbuzní potenciálních klientů.

První přání jsme splnili minulý týden, a to pánovi, který se chtěl podívat na hřbitov, kde je pochovaná jeho paní, a také do rodného domu, ve kterém vyrostl, který zrekonstruoval, kde vychoval své čtyři dcery a pečoval o svou zahrádku.
Daniel Karták, spoluzakladatel Sanitky přání

S jedním vozidlem může Sanitka přání plnit dvě až tři přání týdně. Spolek plánuje získat více vozidel, aby mohl plnit více posledních přání. Pacienty vždy provází odborný personál a služby jsou pro klienty zdarma - financují je individuální a firemní dárci, ale také státní správa prostřednictvím dotací.

Spolek se inspiroval stejným projektem v Nizozemsku, která vznikl vlastně náhodou, když řidič sanitky splnil přání pacienta – bývalého námořníka, kterého převážel, že by se chtěl ještě naposledy svézt na lodi.

Od našich kolegů z Nizozemska víme, že praktický žádné přání není nemožné. Plně věříme, že se nám to bude dařit i tady u nás v Česku.
Daniel Karták, spoluzakladatel Sanitky přání

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz