Hlavní obsah
Rodina a děti

Návod na spokojené mateřství, kterým je lepší se neřídit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Stejně jako Pavlovovi psi začali slintat, když uslyšeli zvoneček, některým rodičům krvácejí uši, jakmile při moučníku po nedělním rodinném obědě zazní věta uvedená slovy: „To za nás …“

Článek

To znamená, že kromě kafe dostanete i sodu, že příliš lpíte na vlastních potřebách a neumíte dítěti vymezit hranice. Ideálně v ohrádce metr krát metr, abyste stihli všechny domácí práce.

Stojí za tím krátkozraká představa, že když chcete vychovávat vlastní děti trochu jinak, říkáte tím, že oni to dělali špatně.

Nejčastější nevyžádané rady a jak se s nimi vypořádat:

Nech ho vyřvat: Zavřete se na pětatřicet minut na balkoně a volejte to, co by zřejmě volalo vaše dítě, kdyby už umělo mluvit. Nenechávej mě tady! Já se bojím! Schválně, jestli vás někdo přijde uklidnit – ať už z lítosti nebo obavy ze sousedů.

Posaď ho na nočník: A zeptali jste se rodičů, jestli by to udělali stejně, kdyby už tehdy věděli, že vám můžou v půlroce zničit páteř?

Postraš ho čertem: Až bude tchýně zase děsit děti peklem, pohrozte, že příště už k ní nepřijdete. Tahle možnost narozdíl od čertů skutečně existuje.

Dej mu boty a začne chodit: Teorie založená na podobném principu, jako že vaše kuchyňské spotřebiče čekají, až odjedete na dovolenou, aby mohly začít hořet.

Dej mu cukr: Doporučuji otočit kočárek po směru a všechny sladkosti, které dostalo vaše roční batole od prarodičů k Velikonocům, postupně spořádat během odpolední procházky. Co oči nevidí …

Dej mu jednu výchovnou: Podle mě pořád lepší bitevní políčko v rodině než políček, aby si dítě „pro příště pamatovalo, že to už nemá dělat“.

Jestli máte podobných dohadů někdy až po krk, vynechte další oběd a pusťte si s dětmi pohádky o skutečném fungování světa. Možná to není pravda, ale rozhodně je to zábava!

Třeba jako v případě dvou jeskynních mužíků ze seriálu Originalos, kteří řeší moderní problémy mnohem dřív, než vůbec nastaly. Třeba se dozvíte, jak to vypadalo 21 023 let před vznikem demokracie, letadly nebo fotbalem.

Podobné je to i v případě série veselých krátkých filmů Mravenci, ve které hmyzí kamarádi opouštějí své známé prostředí a snaží se vypořádat s každodenními problémy života. Třeba když při procházce natrefíte na UFO.

Řadu dalších pohádek zdarma najdete na Stream.cz.

Anketa

Která nevyžádaná rada vás nejvíce vytáčí
Nech ho vyřvat
64,7 %
Posaď ho na nočník
5,9 %
Postraš ho čertem
11,8 %
Dej mu boty a začne chodit
0 %
Dej mu cukr
5,9 %
Dej mu jednu výchovnou
11,7 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám