Hlavní obsah
Lidé a společnost

Důchod Karla Gotta: Statisíce nebral a všechno věnoval na charitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Na důchod si Karel Gott (†80) nikdy nestěžoval, a snad právě proto bulvár mnohdy spekuloval, že od státu pobírá statisícové částky. Nebyla to pravda. Když žádal, přiznali mu kolem dvaceti tisíc. A protože měl sám dostatek, poslal to na charitu.

Článek

Důchod Karla Gota nepatřil k nejvyšším, které u nás jsou, ale ani k nejnižším. Slavík měl před smrtí pobírat penzi ve výši 34 550 Kč, a to od roku 2004, kdy mu bylo 65 let. Zvěsti, že by měl mít přes sto tisíc, rád vyvracel. Nepochybně však svůj majetek za úspěšné roky měl, a tak neváhal pomoci těm, kteří to opravdu potřebovali. Penzi pobíral 15 let, a celou dobu ji posílal na charitu.

Už v dobách totality byl milionář

„To je naprostý nesmysl. Když jsem ve svých 65 letech získal nárok na penzi, byla její výše okolo 20 tisíc korun,“ rád se smál povídačkám. Lidé tehdy zřejmě usuzovali, protože se Gottovi celé roky dařilo.

Jako jeden z mála českých zpěváků mohl ještě před revolucí koncertovat nejen v Čechách a na Slovensku, ale dle libosti vyjížděl také do Západního Německa. Web CNN Prima News přišel s informací, že už v roce 1982 si za vystoupení Gott říkal 160 tisíc. Největší část připadla jemu, podle Felixe Slováčka to bývala zhruba polovina. Zbytek dostal kapelník a další. Kdyby dnes ještě žil, mohly by to být klidně miliony za vystoupení, kdyby si o ně řekl.

Pro srovnání, Leoš Mareš si na konaném Mělnickém vinobraní účtoval letos v září 605 tisíc korun. To se sice nesetkalo s úspěchem, ale pro srovnání, kam se mohou šplhat honoráře současných umělců, je to dostačující příklad. Ewa Farna si přišla za hodinový koncert v Kolíně na podobnou sumu.

Foto: Nextfoto / placená licence

Hrob Karla Gotta na pražských Malvazinkách

Gottova šlechetnost

Na potřebné dával peníze Karel Gott vždy, jen o tom nikde moc nevyprávěl. „Charita se má dělat, ale nemá se o ní moc mluvit, příliš jí medalizovat,“ říkával. Například v roce 2019, kdy Ivana Gottová namalovala obraz pro známý obchodní řetězec, který ho nechal natisknout na textilní nákupní tašky. Měli za to dostat více než 58 300 eur, ale všechno dali na charitu.

Byla výše slavíkova důchodu tedy skutečně tak překvapivá, že se o ní všude mluvilo? V roce 2019, kdy odešel Karel Gott, byla průměrná výše starobního důchodu pro muže 14.807,- Kč. Pro ženy pak 12.292,- Kč. Loni to bylo přeci jen o trochu více. Pro muže jde o částku 21.610,- Kč, pro ženy pak 19.095,- Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz