Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak to bylo s Veronikou Žilkovou a Martinem Stropnickým

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto

Zdálo se, že za touhle životní kapitolou může herečka Veronika Žilková (62) zavřít dveře. Jenže po dlouhém mlčení se rozhodl o rozpadu jejich manželství promluvit tehdejší politik Martin Stropnický (67). A milá slova nevolil.

Článek

Prožili spolu šťastné chvíle i velmi náročné. Herečka Veronika Žilková ráda říkala, že „Stropnický byl osud“. Poprvé se potkali, když jí bylo 23 let. A pak o sebe čas od času někde zakopli, o žádné lásce však nemohla být řeč. Až do osudného momentu.

Setkání v divadle

Náhodné momenty Stropnického herečce často připomínali. „Tak tam sedí Martin Stropnický, se kterým jsem ve třiadvaceti točila pohádku a který se mi hrozně líbí,“ říkala svým dětem, když našla výstřižek z novin. Stropnický tam seděl vedle papeže Jana Pavla II. Pro Žilkovou z věřící rodiny to znamenalo mnoho. O mnoho let později jí pak už manžel svěřil, že se na ni chodil dívat na Hrad, jak hraje Dvanáctou noc, aneb večer tříkrálový. Něco je k sobě pořád táhlo. Kdyby jen věděli, kolik je toho společně čeká.

„Setkali jsme se až po dvaceti letech v ředitelně divadla. On měl rozpadlé manželství, já taky. Podlomila se mi kolena, jemu taky a od té doby jsme zůstali spolu,“ vzpomínala Žilková na rok 2004. Muž, o kterém mluvila, byl Marek Navrátil, její druhý manžel a otec Cyrila a Vincenta. Vychoval i Agátu, ačkoliv jejím biologickým otcem je první manžel Veroniky, reklamní režisér Jiří Hanych. Právě na Navrátila Žilková často vzpomíná dodnes. Přiznala, že v jejich vztahu byly nevěry, a dnes už by se kvůli nim nerozcházela. Navrátil ale také holdoval alkoholu. „Není tajemstvím, že můj druhý manžel byl alkoholik. Hodně pil. Děti ho milovaly a všichni po něm pláčeme, ale on šel třeba v pondělí do práce a vrátil se ve středu. Mezitím hrál někde karty nebo ruletu anebo mi zahýbal,“ řekla v podcastu své dcery Agáty, její slova citoval Expres.cz.

Své ano si řekli v dubnu 2008 v historické Kapli sv. Kláry v pražské Tróji.

Foto: Nextfoto / placená licence

Veronika Žilková a Martin Stropnický v roce 2011, Ples v Opeře ve Státní opeře

Smrt syna i vytoužená dcera

Ačkoliv jejich láska byla silná a krásná, čekaly je také velmi bolestivé momenty. To třeba ve chvíli, kdy se jim narodil syn Melichar s vrozenou brániční kýlou, po narození nedýchal a lékaři ho ihned operovali. Zemřel v osmi měsících a Žilková se tehdy nechala slyšet, že se nikdy neměl narodit. Jeho záchrana lékaři bolest rodičů jen o to prodloužila. Přesto nepřestávala doufat, protože její nejstarší syn Cyril měl stejný problém.

Bojoval o život, a dnes je z něj dospělý muž plný energie. Melichar takové štěstí neměl, a v jeho posledních minutách u něj Žilková ani nezvládla být a odešla do divadla. „Všechno nasvědčovalo tomu, že to dobře dopadne. Bylo to sedmé dítě, rok sedmiček… A nedopadlo,“ vzpomínala poté.

Radost jim dělala mimo jiné společná dcera Kordula, ze které je dnes už dospělá žena a v září oslavila devatenácté narozeniny.

Myslela si, že sekne s herectvím

Psal se rok 2015 a Veronika Žilková uvažovala, že sekne s herectvím. V její kariéře toho v těch letech moc nenajdete, chtěla jít do voleb a dělat doma zázemí svému muži, který začínal hvězdnou kariéru. Pak jí režisér Rudolf Merkner, současný muž Jany Bernáškové, nabídnul roli v seriálu Všechny moje lásky. Tam se potkala také s Davidem Prachařem, se kterým točila už v mládí. A dnes je dědečkem její vnučky Mii.

Také se povídalo, že spolu měli dávno před lety nějaký ten románek, ačkoliv to ani jeden z nich nikdy nepotvrdil. Má to být však důvod, proč Žilková s Batulkovou dnes žádné velké kamarádky nejsou. A přitom si bývaly blízké.

Možná nejslavnější rozvod u nás

Je jen málo těch, kteří si jejich rozvod nepamatují. Martin Stropnický se měl s manželkou rozejít po e-mailu se slovy, že už ji nemiluje. Důvodem měla být láska k mladší podřízené, kterou však nikdy oficiálně nepřiznal. Zamiloval se do sebe měli na ambasádě v Izraeli, kde tou dobou Stropnický vykonával diplomatickou funkci.

Od té doby propukla krutá válka, soudili se o alimenty i péči o dceru Kordulu. Nakonec musela Žilková dle svých slov velmi ustoupit, aby dcera nemusela s otcem před soud, a k plnoletosti jí dala mír mezi rodiči. „Lepší je mít méně peněz a více klidu. Kordulčin tatínek se asi rozhodl investovat lásku do nové partnerky, nové rodiny a nových dětí,“ řekla tehdy. Vyjádřeními Žilková nešetřila a byla velmi otevřená. Zatímco Stropnický mlčel. Až donedávna.

Chtěla zničit můj vztah s dcerou

Přišel totiž s překvapivým vyjádřením, že dceru Kordulu dva roky neviděl ani neslyšel, a byla to Žilková, která se mu snažila zničit vztah s dcerou a v médiích ho špinila, dle jeho slov. Na její vyjádření nechtěl údajně reagovat, aby se nesnižoval na její úroveň.

Jenže Žilková tehdy za střídavou péči bojovala a podle informací v médiích to byl Stropnický, který to odmítl. „Otec Kordulky střídavou péči odmítá a pobyt v Izraeli si o rok prodloužil. Když je v pětašedesáti letech přesvědčený, že ho dcera v pravidelném osobním kontaktu nepotřebuje, jeho názor soudem nezměníte. Ale za pokus to stojí,“ řekla Veronika Žilková v roce 2022. Nelze také předpokládat, že by Stropnický nevěděl, kde dcera žije, kdyby ji chtěl navštívit. Právě o vztahu dcery Korduly a jejího tatínka mluvila Žilková do médií velmi často a bylo evidentní, že ochladnutí vztahu Stropnického a Kordulky herečku velmi trápí. Uvidíme, zda náhlé vyjádření někdejšího politika nebude krok správným směrem, aby spolu rodina zase znovu vycházela. Alespoň na přátelské bázi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz