Hlavní obsah
Umění a zábava

Ta naše Hospoda, odshora, odspoda: Půlhodinku, kdy se pilo, kouřilo a smálo vymyslel Kanaďan

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se souhlasem TV Nova

Když se řekne český sitcom z devadesátek, mnohé napadne komediální Hospoda, kde hrál tehdy snad každý mužský herec, který v té době něco znamenal. Není náhoda, že úvodní píseň znají všichni dodnes.

Článek

Ačkoliv se seriál točil hlavně kolem piva, žádná značka tam zmíněna nebyla. Tehdy ještě žádný product placement moc nefungoval. Možná, že kdyby ano, byl by to tehdy pro produkci zlatý důl. Až na jednu - v epizodě Výletník se mluvilo o Pilsner Urquell.

Foto: se souhlasem TV Nova

Bronislav Poloczek a Jiří Menzel

Česko nemělo vlastní sitcomy

Vzhledem k tomu, že Češi jsou národ pivařů, by se nabízelo, že to vymyslel někdo na základě svých vlastních zkušeností. Ale kdepak! Přišel s tím Kanaďan jménem Tim Addison, který do Česka přicestoval v roce 1992. Bylo mu divné, že tu nejsou žádné sitcomy, a navíc si všimnul, jakými milovníky piva Češi jsou. Tehdy neměl tak úplně pravdu, Nova se pokoušela o seriál už sitcomem Nováci, ale velký úspěch to nemělo. „Neměl dramatickou tvorbu rád, tvrdil, že seriály na komerční televizi nepatří,“ prozradil tehdejší ředitel zábavy TV Nova Ivan Rössler o řediteli Vladimíru Železném.

Autorská práva takřka neexistovala

O dva roky později se nechal inspirovat americkým sitcomem Na zdraví, který běžel v televizi od roku 1982. Hrál v něm například Ted Danson, Shelley Long, Kirstie Alley, kterou si jistě pamatujete z filmu Kdopak to mluví, nebo Nicholas Colosanto. Napadá vás, proč to není nikde zmíněno? Tehdy ještě autorské zákony nikomu nic moc neříkaly a vlastně se tvořilo, co se chtělo - s nadsázkou řečeno. Dnes už by to tak jednoduše neprošlo.

Falešné půllitry

Kdybyste náhodou oblíbeným hercům záviděli, že si mohli dopřávat při natáčení litry zlatavého moku, budete zklamaní. Půllitry byly speciálně upraveny, a mohli jste do nich dát asi jen dvě deci piva. Herci toho na natáčení tak moc nevypili. Dává to smysl, kdyby se scény přetáčely stále dokola, měl by režisér za chvíli asi docela problém. I z toho důvodu se na natáčení vodka zaměňuje za vodu, bílé víno za jablečný džus a červené víno často za džus rybízový. Pivo se obvykle pije ve verzi nealko, tady navíc často z pípy tekla jen pěna. Všechno bylo teplé. Takže žádný večírek mládenců se nekonal.

Pilo se prý pivo 5°, někdy 7° a za díl vypil každý z herců maximálně tři.

Foto: se souhlasem TV Nova

Petr Nárožný a Eva Čížkovská

Nárožný často improvizoval

Když herec Petr Nárožný čepoval, často to na kameře vypadalo jako hluchá místa, během kterých se nic nedělo. A tak ho režisér Jaroslav Dudek poprosil, aby improvizoval.

To se mu náramně dařilo a v seriálu je to použito. Když tak uvidíte nějakou scénu, o které si pomyslíte, že je brilantně napsaná, možná je to z hlavy právě Nárožného!

Třetí série se měla natáčet

Bez zajímavosti také není, že i třetí série byla v plánu - i přes úmrtí režiséra Jaroslava Dudka. Produkce napsala deset dílů, to se řešilo v roce 2001. Dramaturgická schůzka se však konala až o čtyři roky později, a bylo od pokračování upuštěno. Z hlavních aktérů se prý už začali stávat ctihodní pánové v letech, kteří by v mnoha situacích, které ve scénáři byly, vypadali dětinsky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bronislav Poloczek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz