Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alena Vránová prošla vláčením bahnem i nevěrami Ráže. Největší bolest jí způsobila dcera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 DEED

Jako Pyšnou princeznu si ji pamatuje snad každý

Její život nebyl procházkou růžovou zahradou, Alena Vránová mnohokrát prokázala, jak silnou osobností je. Překonala naschvály jednoho manžela i nevěry druhého. Nezlomila ji ani smrt dcery.

Článek

Vždycky patřila k nejkrásnějším herečkám. Osud ale jakoby jí dal kromě šarmu do vínku i bolest a trápení. Aleně Vránové padali muži k nohám, mohla si vybrat kohokoli, na koho by ukázala. Představitelka slavné princezny byla už od dětství naučená, že nic není zadarmo. Vždyť i kvůli tomu, že to měla doma těžké, se vlastně stala herečkou. „Potřebovala jsem se na něco nebo někoho schovat,“ vzpomínala Vránová.

První rozvod s komunistou

Pyšná princezna jí změnila život v mnoha ohledech. Coby Krasomilu si ji zamiloval prakticky celý národ, v podstatě přes noc se stala celebritou první velikosti. Pohádka jí přinesla i velkou lásku, během natáčení se totiž bezhlavě zamilovala do představitele krále Miroslava, v té době už slavného Vladimíra Ráže.

Hodně lidí ji tenkrát varovalo a upozorňovalo, že Ráž rozhodně není prototypem věrného muže, který jí bude stát po boku. Ona to nechtěla vidět, na očích měla růžové brýle. Udělala by cokoli, by s ním mohla být. Rozvod byl z jejího pohledu to nejmenší, manželství klidně mohla obětovat. Tím spíš, že nebylo šťastné, spisovatel Pavel Kohout miloval na první místě KSČ.

Druhý rozvod s nevěrníkem

Jestli si však Vránová myslela, že rozchod s Kohoutem bude pohodička, tak se hodně spletla. Zapřísáhlý komunista se rozhodl, že jí udělá ze života peklo, o což se dlouho snažil ze všech sil. Vláčel ji špínou, pomlouval ji prakticky všude, kde to bylo možné, nenechal na ní jedinou nitku suchou. Jen ona ví, čím vším si musela projít. Kohout se jí omluvil až v devadesáti letech.

Věřila, že v náručí Ráže najde potřebný klid a mír. To se ale samozřejmě nestalo, když se potvrdily obavy a varování lidí, kteří ji před ním chtěli ochránit. O tom, že ji slavný herec podvádí, si štěbetali i vrabci na střeše. Další rozvod v životě Vránové se tak brzy stal smutnou realitou. Zatímco on se později ještě jednou oženil, ona už do toho nikdy nešla. Přesto, že k tomu možná nebylo daleko, měla totiž romantický vztah se zvěrolékařem, který se staral o jejich kočku.

Smrt dcery ji nezlomila

Buď jak buď, z manželství s Rážem měla alespoň dceru Markétu. Když se jí rodiče rozvedli, mladé ženě bylo osmnáct let, tedy věk, kdy spíš potřebovala ochrannou a pevnou ruku. Možná už tehdy byly zasety zárodky problémů, které vyvrcholily o mnoho let později. Markéta totiž zemřela v pětapadesáti letech, když nezvládla potíže spojené s pitím alkoholu.

Ani to však Vránovou nezlomilo. Dnes jí dělá radost vnučka Tereza a její tři synové, hereččini pravnuci. Dlouhodobě se jí daří i v profesním životě, například dvakrát získala cenu Thálie a má za sebou celou řadu legendárních rolí.

Zdroje: Česká televize, vlasta.cz, blesk.cz, csfd.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz