Hlavní obsah
Lidé a společnost

Arnošt Goldflam neumí být šťastný, běsy ho stále pronásledují. Může za to jeho původ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Goldflam se objevil i v seriálu Ulice

Za slupkou pohodového chlapíka se skrývá zranitelný muž, který si prošel celou řadou úskalí. Arnošt Goldflam nakonec našel své štěstí v době, kdy v to možná ani on sám nedoufal.

Článek

Jeho tatínek neměl velkou radost, když mu Arnošt Goldflam oznámil, že se bude věnovat umění. Místo toho putoval na medicínu, vydržel tam ale jen dva semestry. Přes práci v brněnských slévárnách se dostal až ke své bývalé lásce a přihlásil se na JAMU. Uspěl a jelikož hraní opravdu miloval, už v té době hrál v různých brněnských divadlech.

Tam se setkal s Bolkem Polívkou, který si ho vzal tak trochu do parády. Dal si totiž předsevzetí, že stydlivého kluka zkazí. Částečně se mu to prý povedlo, ovšem Goldflam i tak dál zůstal plachý a držel se spíš stranou. S Polívkou si však sedli natolik, že se z nich stali nerozluční přátelé. Zahráli si spolu třeba v Dědictví aneb Kurvahošigutntág, komik si ho také rád zval do své Manéže.

Z milovaného Brna do Prahy

Jejich pracovní cesty se ale poměrně brzy rozdělily, Goldflam nastoupil na jiný „vlak“, když se vydal do HaDivadla, pro které dlouhé roky psal i režíroval. Stále víc ho to ale pracovně táhlo do Prahy. V Dejvickém divadle se pak potkal se svou druhou manželkou, která byla výrazně mladší. „Moje nynější paní se do mě z neznámých důvodů zamilovala, já si sice říkal, že je pro mě moc mladá, ale stejně jsem se zamiloval taky,“ vzpomínal s úsměvem.

Partneři plánovali děti a herec do pojal se zodpovědností sobě vlastní. Nechal se totiž vyšetřit, jestli je dostatečně zdravý na to, aby na tomto světě ještě zůstal dostatečně dlouho, aby potomka vychoval. K dceři Sylvii z prvního manželství tak přibyl syn Ota a nakonec ještě dcera Mimi. Není bez zajímavosti, že všichni zdědili umělecký talent, i když je to táhne spíš k výtvarnictví.

Goldflam se nakonec kvůli rodině definitivně přestěhoval z milovaného Brna do Prahy. I když napřed si to vůbec nedokázal představit. V rodinné vile ve Vokovicích se mu ale přeci jen žije dobře, byť sám přiznal, že se mu stýká po lesích, které obklopují Brno. Alespoň trochu mu to vynahrazuje obora Hvězda a Šárka, kde se může toulat a sbírat inspiraci.

Ovlivnil ho židovský původ

Kdo by ale čekal usměvavého pána, byl by zklamán. „Mám takovou nešťastnou povahu, že neumím být šťastný. Převzal jsem dokonce životní motto z knihy maďarského židovského autora a to zní: Jen hlavu dolů a nikdy neztrácejme naši beznaděj,“ popsal herec. Běsy v sobě nosí prakticky od dětství a pronásledují ho dodnes. Maminka zemřela, když mu bylo sedmnáct a v jejich rodině vždycky rezonovalo téma koncentračního tábora a holocaustu, s čímž souvisí jeho židovský původ.

Jeho tatínek měl totiž se svými bratry skončit v koncentráku, podařilo se jim však uprchnout a v Sovětském svazu vstoupil do armády Ludvíka Svobody. Jejich sestry však takové štěstí neměly. Jejich sestry a jejich rodiny se z táborů smrti nikdy nevrátily. Není se tedy čemu divit, že i v malém Arnoštovi, který měl navíc bujnou fantazii, se odehrávaly příběhy, o kterých doma slýchával. Například si představoval, jak by utekl z koncentráku, kdyby se do něj dostal apod. Na toto téma napsal i několik her, hodně ho ovlivnilo.

Dnes je skvělým otcem a báječným manželem. Jisté pochyby o sobě samotném v něm však stále zůstávají stejně, jako dozvuky minulosti. Těch se už asi nikdy nezbaví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Arnošt Goldflam

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz