Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bára Kodetová první manželství nezvládla. Se Šporclem je díky dopisu pro jejího otce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-Zero/Self-published work

Díky rodičům má herectví v krvi

Její život byl svým způsobem naplánován už od prvních krůčků. Rodina její maminky měla k umění blízko a hlavně - jejím tatínkem byl geniální herec Jiří Kodet. A díky němu se také seznámila s manželem.

Článek

Slavný tatínek Báře Kodetové sice herectví vymlouval, protože moc dobře věděl, jaká je to řehole. Ona si ale neuměla představit, že by dělala něco jiného. Tím spíš, že už jako malá holčička byla k umění vedena. Mimo jiné i k vážné hudbě, kterou její otec zbožňoval. A vlastně možná už někde tady se začaly splétat nitky osudu, které ji nakonec zavedly do spokojeného vztahu s jedinečným houslistou Pavlem Šporclem. Cesta ale nebyla snadná, místy měla sympatická herečka co dělat, aby ostrou zákrutu vůbec vybrala.

Moc toužila po dítěti

První manželství se jí nevydařilo. Bára Kodetová s tím ale asi tak nějak počítala. Věděla, že se vdávala hodně mladá a s režisérem Lukášem Hlavicou to zkrátka nebylo ono. Na druhou stranu cítila, že by chtěla miminko. Takže i když ani vztah s Robertem Hozákem nebyl rozhodně ideální, vzešla z něj dcera Lily. A herečce vůbec nevadilo, že ji bude vychovávat sama. Přesto, že s ní rozchod s partnerem dost otřásl, víru nikdy neztratila. Sama říkala, že nikdy nepochybovala o tom, že se někdo najde a všechno dobře dopadne.

Jeden dopis změnil jejich životy

To se nakonec také stalo. Nikdy se netajila tím, že ke svém partnerovi musí vzhlížet, vážit si ho za to, co dělá a jak se projevuje. Přesně takového muže našla v Pavlu Šporclovi. Ale kdo ví, jak by to s nimi bylo, nebýt překrásnému dopisu, který houslista napsal jejímu otci.

Bylo to v době, kdy Šporcl ve Stavovském divadle shlédl hru, ve které hrál Kodet německého dirigenta a hudebního skladatele Wilhelma Furtwänglera. Hudebník byl okouzlen a uhranut uměním, jaké herec předvedl. Chtěl se s ním po představení potkat, to se ale nepodařilo. Tak mu napsal dopis, ve kterém se vyznal z toho, jak se mu Kodetův výkon líbil apod. Dcera legendárního herce dopis později objevila v otcových věcech. Za krásné vyznání chtěla pisateli poděkovat. A tak se stalo, že se dali herečka a houslista dohromady.

Našli vše, co potřebovali

I když je Šporcl opakem jejího tatínka, je s ním neskutečně šťastná. Herečka je dle svých slov velmi vášnivým člověkem, který dává rodině potřebnou energii a vášeň a o vše se postará. Její manžel je zase taková klidná síla, jistota. Všem kolem sebe dává klid a vědomí, že se všechno bez problémů zvládne. A také se u nich ze všech koutů domova ozývá hudba. Což je věc, na kterou byla Kodetová zvyklá už jako malá holčička.

Faktem je, že pro sousedy to mnohdy nebylo úplně radostné. I proto se manželé před nějakou dobou rozhodli, že se odstěhují z Prahy. Koupili starý mlýn v Netvořicích a zrekonstruovali ho k obrazu svému. Ani to ale nebylo ideální, metropole jim chyběla, navíc Šporcl musel často jezdit sem a tam. Tak mlýn prodali a pořídili dům v Říčanech u Prahy. A tady našli všechno, co potřebují ke spokojenému životu. Klid tu našly i jejich překrásné dcery Violeta a Sophie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Barbora Kodetová
Pavel Šporcl

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz