Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bohdalovou podváděl, z Gregorové byl mimo. Nic netrvá věčně, nesmí se žít zbytečně, říkal Brzobohatý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Radoslav Brzobohatý s manželkou na 1. Italském plese v Praze v hotelu Atrium

Obrovské charisma a pevný charakter. To byly vlastnosti, které Radoslava Brzobohatého předurčily nejen k velkým rolím, ale také k pověsti lamače ženských srdcí. Ale chybělo málo a hercem vůbec nebyl.

Článek

Legendární herec Radoslav Brzobohatý pocházel z rodiny námořníků. Této profesi se věnovali jeho pradědeček i dědeček, tatínek dokonce vystudoval námořní akademii a živil se jako lodní strojník. Pro syna si přál stejnou dráhu. On sám se ale spíš viděl na prknech, která znamenají svět, voda mu v podstatě nic neříkala. Ovšem jeho cesta k hraní byla dost kostrbatá.

Nejprve studoval gymnázium, v kvintě ho ale vyhodili, protože to coby člen hudební kapely přehnal se slivovicích. Když o pár týdnů přišla nabídka, aby se do školy vrátil, hrdě odmítl a raději odjel do Krnova učit se na mechanika pletařských strojů. A tam se přidal k ochotnickému divadlu, kterému propadl. Když ho v jednom představení viděl Ladislav Pešek, zeptal se ho, zda nechce zkusit DAMU. Na školu se dostal a tím bylo o jeho budoucím zaměstnání definitivně jasno. Dokonce se dočkal omluvy od tatínka, na to si ale musel počkat do roku 1966, kdy ho otec viděl ve filmu Cesta řeky k moři.

Výčitky a první manželství

Radoslav Brzobohatý šel z role do role. Herců jeho typu tu tenkrát moc nebylo, hodil se skvěle nejen na charakterní role, ale obstál i jako drsný záporák. Ruku v ruce s tím také samozřejmě šel zájem žen. Jeho první láska byla bodrá Moravanka Sváťa Macháčková, bohužel ale spáchala sebevraždu, což si herec dlouho vyčítal. Před smrtí ho totiž žádala o rozmluvu, on byl ale v Praze a na Moravu dorazil až den po její smrti. Brzobohatý tak hledal útěchu v náručí kolegyně Jarmily Kolářové.

Vzali se, ze vztahu se narodila dcera Radana. Manželství jim ale nevydrželo, herec totiž potkal svoji první opravdu osudovou ženu, kterou byla Jiřina Bohdalová. Seznámili se během natáčení snímku Hvězda zvaná Pelyněk, vzali se po několika letech během natáčení seriálu F. L. Věk. Milovali se a režiséři z toho těžili. Například ve filmu Pěnička a Paraplíčko, kde z nich chemie „stříkala“ i přes televizní obrazovky. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na Kachyňovo dílo Ucho.

Bohdalová přijela pozdě

Jejich manželství ale rozhodně nebylo bezproblémové. Bohdalová těžce nesla jeho nevěry, navíc se říkalo, že na něj až nezdravě žárlí. Několikrát se rozešli, aby se zase dávali dohromady. Nakonec se přeci jen rozvedli, k čemuž přispěla i druhá osudová žena, která Brzobohatému vstoupila do života. Hanu Gregorovou poznal při natáčení snímku Noční jezdci. „Bylo to začátkem července, byl jsem v uniformě a najednou jsem zahlídl krásnou ženskou, kterou jsem nikdy předtím neviděl,vzpomínal herec. Půvabná brunetka ho naprosto okouzlila, byl z ní úplně „mimo“.

I když Bohdalová měla tušení a na Slovensko na natáčení dorazila, bylo už pozdě. Brzobohatý šel za hlasem svého srdce, Bohdalová mu roky nemohla odpustit. Usmířili se až těsně před hercovou smrtí, kdy je režisér Jiří Strach přemluvil, aby si oba zahráli ve filmu Vrásky z lásky.

Hlavní je nežít zbytečně

S Gregorovou byl Brzobohatý šťastný. Byla tolerantnější k jeho vrtochům, nesledovala ho na každém kroku. A vlastně i díky ní zvládl složitou chvíli, kdy byl po dvaatřiceti letech vyhozen z Vinohradského divadla. Zřejmě za to mohly jeho ne úplně dobré vztahy s tehdejší ředitelkou divadla Jiřinou Jiráskovou. Brzobohatý najednou neměl, kde hrát, nepřicházely ani filmové role. Bylo to pro něj mnohem horší, než když v sedmdesátých letech dostal zákaz za účinkování ve zmíněném snímku Ucho. Přesto stále věřil, že se vše v dobré obrátí.

Jeho žena přišla s nápadem, že by si měl založit vlastní divadlo. A to se také stalo, vzniklo Divadlo Radka Brzobohatého. Brzobohatý zase pookřál, mimo jiné si na své scéně zahrála i se synem Ondřejem, kterého měl s Gregorovou. Několikrát během svého života tvrdil, že by měl herec zemřít na jevišti, což se mu v podstatě splnilo. Smrt si pro něj přišla v době, kdy se naplno věnoval práci v divadle a natáčel seriál Vyprávěj. „Zubaté“ se nikdy nebál. „Nic netrvá věčně, hlavní je nežít zbytečně a prožít užitečný život, tvrdil.

Radoslav Brzobohatý zemřel 12. září 2012, jeden jediný den před svými osmdesátinami, příčinou jeho nečekaného odchodu byla prasklá výduť břišní aorty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz