Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bolek Polívka alkoholem bojoval proti svazáctví. Dluhy na farmě dotáhl až k 56 milionům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Rodné Vizovice jsou na Polívku pyšné, stal se jejich čestným občanem

Nikdy nepatřil k prvoplánovým krasavcům, přesto si Bolek Polívka nemohl stěžovat na nedostatek zájmu opačného pohlaví. Tvrdil, že je balil na svůj talent a citáty klasiků. Dařilo se mu to velmi dobře.

Článek

Jeho rodiče milovali Voskovce a Wericha, jejich syn tak byl možná předurčen k tomu, aby se stal vynikajícím komikem a hercem. Tatínek Bolka Polívky byl navíc nadšený ochotník a tuto vášeň přenesl i na syna. Navíc Polívka už jako malý kluk dokazoval, že jeho fantazie umí pracovat až neuvěřitelně dokonale. Kamarádům například namluvil, že jeho babička je indiánka. A oni mu to věřili i proto, že v té době býval dost opálený. Ovšem nechybělo mnoho a o velkého herce jsme přišli.

Málem zůstal v Kanadě

Polívkovou velkou vášní totiž byla příroda. Miloval „vůni“ valašských vesnic a byl šťastný, když mohl sedlákům pomáhat na poli. Proto se rozhodl, že se stane biologem a tento svůj plán bral naprosto vážně. S učitelem chodil sbírat hmyz do parku, uměl latinské názvy mnoha druhů. Vše se však změnilo ve chvíli, kdy zaskočil u vizovických ochotníků v komedii Charleyova teta.

Začal tedy studovat JAMU, přesto ho stále neopouštěly obavy, jestli udělal dobře. Mimo jiné měl „problém“ se svým příjmením. Tatínkovi se svěřil, že se na plakátech bude psát Polívka. Otec ho však uklidnil s tím, že alespoň bude mít reklamu na každém jídelním lístku. Dalším bodem zlomu byla okupace „spřátelenými“ vojsky v roce 1968. V té době už Polívka studoval a o rok později odjel za starším bratrem do Kanady. Uvažoval, že tam zůstane, nakonec se však do tehdejšího Československa přeci jen vrátil.

Čtyři ženy, šest dětí

A vlastně se dá říct, že udělal dobře. S kamarádem Jiřím Pechou spoluzaložili Divadlo Husa na provázku. Byly to hodně divoké roky, které přispěly k tomu, že si Polívka „vysloužil“ nálepku lamače ženských srdcí a chlapíka, který si rád dopřává alkoholu. „Sebehuntování byl takový program. My jsme měli pocit, že se tím bohémstvím vzpíráme a bojujeme proti režimu. Alkohol a dlouhé vlasy byly tehdy prostředkem, jak se nenechat svázat do svazáckých košil,“ vysvětloval.

Tradovalo se, že se do něj může zamilovat jakákoli žena, která ho uvidí na jevišti. V případě šarmantní Francouzsky Chantal Poullain to rozhodně platilo. Když ho viděla s jeho červeným klaunským nosem, byla okouzlena. Nakonec spolu strávili patnáct let v manželství a z jejich vztahu vzešel syn Vladimír Polívka, který je dnes také uznávaným hercem.

Není ale jeho jediným potomkem. Z prvního manželství se Stanislavou Polívkovou má dceru Kamilu. Maminkou Anny Polívkové, která je také herečkou, je Evelyna Steimarová. A i když dlouho tvrdil, že každé jeho dítě má mít vlastní maminku, nakonec to nedodržel. S Marcelou Černou má děti hned tři - Jana, Antonína a Marianu.

Král bez království

Jako hrdý Valach byl Bolek Polívka v roce 1993 korunován valašským králem. Mimochodem, křtil ho další Valach a geniální herec Radoslav Brzobohatý, který byl tou dobou valašským prezidentem. Jenže Polívka o svůj titul nakonec přišel, když prohrál soudní spor s majitelem obchodní značky Valašské království. Herec se ale nedal a prohlásil, že králem zůstane, i když bez království.

Tato epizoda však byla humorná proti tomu, co se Polívkovi dělo v rámci jeho podnikání. Kvůli farmě v Olšanech na Vyškovsku se zadlužil, nakonec pohledávky dělaly šestapadesát milionů korun, neplatil zaměstnancům apod. O své opravdové království tak přišel. Osobní bankrot však nakonec odvrátil a dnes už je toto nepříjemné období za ním. I když, jak se to vezme - Olšany totiž zůstaly jeho srdcovou záležitostí, před několika lety si tam koupil luxusní byt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz