Hlavní obsah

„Carevna“ Budínová přehrabovala miliony. Dědictví získal vykutálený starožitník

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Budínová svého času patřila mezi vyhledávané umělkyně, vystupovala třeba i s Jiřinou Bohdalovou

Muže svého života hledala Slávka Budínová dlouho. I proto nestihla mít děti a podzim jejího života byl smutný. Ostatně to, že neměla blízké příbuzné, se odrazilo i v její závěti. Hodně lidí šokovala.

Článek

Říkalo se jí „Carevna“, případně také „Malostranská hraběnka“. Slávka Budínová si tyto přezdívky „vysloužila“ často pyšnou a panovačnou povahou. A snad i tím, že šlo o velmi krásnou, i když velmi komplikovanou ženu. Na druhou stranu je třeba říct, že její dospívání nebylo snadné. Tatínek zásadně nechtěl, aby se dala na herectví, proto ji donutil vystudovat obchodní školu.

Ovšem německá okupace mohla za to, že u svého milovaného povolání nakonec přeci jen skončila. Když hrozilo, že bude totálně nasazena na práci v Říši, její učitelka jí sehnala práci elévky v divadle. A začal se odvíjet příběh úžasné herečky, která si zahrála například paní Ofku v Noci na Karštejně či mazanou Valentýnku v seriálu Sňatky z rozumu.

Desítky milionů a soudní spory

Po celý svůj život Slávka Budínová schraňovala majetek. Snad ani ne proto, že by se nechtěla s někým podělit, ona ale prostě neměla nikoho, koho by rozmazlovala či za něj utrácela peníze. A tak si pořizovala starožitnosti či kresby, měla dva domy v centru Prahy. V jednom z nich žila se svou láskou Ivo Tomanem, ten nese jméno U bílé botky a je na Kampě. Druhý dům měla na Maltézském náměstí. A jen těsně před svou smrtí výhodně prodala mlýn u Drahenic na Příbramsku, kam jezdila odpočívat. Její majetek se odhadoval na zhruba šedesát milionů korun.

Bylo však velmi překvapivé, že svůj majetek neodkázala vzdáleným příbuzným, jak se všeobecně očekávalo. V její závěti totiž stálo, že vše připadne starožitníkovi Rudolfu Příhodovi, se kterým se jen chvíli před smrtí sblížila. Tento muž se však do její přízně prý pouze pokoutně vetřel s vidinou bohatství. Dům na prestižní adrese Prahy 1 obratem prodal známé firmě vyrábějící likéry.

Samozřejmě nic nebylo jen tak, o majetek Budínové se rozhořely soudní bitvy, jak rodina starožitníka, tak příbuzní herečky tvrdili, že mají na její peníze a nemovitosti nárok. Možná je dobře, že všechny ty spory komička neviděla, byla by z toho určitě velmi smutná. Na druhou stranu by mohla být svým způsobem ráda, že se toho neúčastní její vlastní krev.

Smrt milovaného muže ji zdrtila

Herečka totiž nikdy neměla děti. Právě pro ni byla všechno, po vážném vztahu vlastně ani netoužila. Přesto otěhotněla se svým milencem, kterým byl svého času legendární Karel Höger. Ovšem byl ženatý, Budínová tak šla na potrat. Spkulovalo se, že právě proto už pak nemohla mít potomky.

Velké lásky se však nakonec přeci jen dočkala. Když jí bylo třiapadesát let, potkala režiséra Ivo Tomana, do kterého se bláznivě zamilovala. Vzali se během natáčení filmu Ve znamení Tyrkysové hory v mongolském Ulánbátaru. Budínová najednou měla pro koho žít a byla šťastná.

Idylka však netrvala věčně. Její milovaný partner zemřel a herečka zůstala sama. Neunesla to, trápení řešila alkoholem. Začalo ubývat práce, přidaly se zdravotní komplikace včetně rakoviny. Slávka Budínová zemřela 31. července 2002 v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz