Hlavní obsah
Lidé a společnost

Carmen Mayerová pravého otce nepoznala. S Kostkou se nikdy brát nechtěli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Má toho za sebou opravdu hodně

Podle jejího života by se dal napsat dokonalý hollywoodský scénář. Carmen Mayerové v žilách koluje německá i španělská krev. Vždycky měla cit pro rodinu, což se nejednou ukázalo jako velmi důležité.

Článek

Jako dospívající dívka to Carmen Mayerová neměla vůbec jednoduché. Mohla za to druhá světová válka a několik dalších událostí, které její život výrazně ovlivnily. Narodila se v Trutnově na konci války německému malíři Karlu Mayerovi a španělské krásce Antonii, kterou si umělec přivezl z francouzského Cannes. Alespoň takto si to Carmen dlouho myslela.

Až téměř jako dospělá žena se totiž dozvěděla, že malíř není její pravý otec. Tím byl německý důstojník, se kterým Antonie odešla a kromě Carmen s ním měla ještě dceru Aidu. Jenže voják skončil jako zajatec v Jugoslávii, kde také podle všeho nakonec našel smrt. A Karl se ukázal jako úžasný člověk, když se k Antonii vrátil a obě holčičky vychovával jako vlastní.

Velká rodina a problémy

Po válce však rodina Carmen neměla snadný život, mladá slečna nemohla jít studovat, jak si přála. V té době se na každého, kdo měl jakýkoli vztah s čímkoli nebo kýmkoli německým, dívalo automaticky skrz prsty. Mayerová se tedy v šestnácti sebrala a odjela do Hradce Králové s tím, že bude herečkou. V tamním divadle se potkala s Maxmiliánem Hornyšem, vzali se a měli spolu dceru Kateřinu. Nebylo to však šťastné manželství, přišel rozvod a Mayerová se poté vydala do Prahy.

Tady už na ni čekala její osudová láska v podobě Petra Kostky. Ale ani tentokrát do mladá herečka neměla jednoduché. Její dcera si na nového „tatínka“ těžko zvykala, navíc i herec měl z předchozího manželství s Ingrid Vavrouchovou dvě dcery. Bohužel jeho exmanželka zemřela při autonehodě, takže si Kostka obě dívky vzal k sobě. Vznikla tak opravdu hodně velká, ale ne vždy kompatibilní rodina.

Největší problém byl ale v tom, že babičky a dědečkové ve své přízni stranili „svým“. V praxi to znamenalo, že preferovali vlastní vnoučata. Jedinou výjimkou byl Jiří Kostka, otec Petra Kostky. Jak Mayerová později vzpomínala, tak když přijel, tak vždycky přivezl dárky všem bez rozdílu.

Je to rovný a čistý chlap

Zásadní však bylo, že Mayerová s Kostkou dělali všechno možné, aby se jejich rodina držela pohromadě. A to se jim nakonec podařilo. Dokonce tak dobře, že všichni potomci spolu vždycky bezvadně vycházeli. A právě kvůli nim se také slavní herci v roce 1972 vzali. I když svorně tvrdili, že po tom nikdy netoužili. Trošku „z donucení“ tak ale vytvořili jeden z nejstabilnějších párů, jaký český showbyznys zná.

A jaký je návod na spokojené manželství podle Carmen Mayerové? „Nemám nic takového. Důležité je ale neztratit respekt. Nejde o toleranci – protože tolerance znamená, že přijímáte něco, s čím třeba nesouhlasíte, jen jste ochotni na to přistoupit. Nikdy mě neopustil pocit, který jsem vnímala hned na začátku, že jsem si Petra jako člověka vážila. I když mě někdy namíchl a rozzlobil, v tom základním mě nezklamal nikdy, je to vnitřně absolutně rovný a čistý chlap,“ vyprávěla herečka.

Ona i její manžel mají být na co pyšní. Mají úžasné manželství a vychovali čtyři skvělé děti. A jistě jim vůbec nevadí, že na hereckou dráhu se po rodičích vydala pouze Tereza Kostková, která po tomto povolání toužila už jako malá holčička. A ukázalo se, že i ona má talentu na rozdávání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz