Hlavní obsah
Víra a náboženství

Chci se stát svatým. Co pro to musím udělat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Šanci máte, ale není to sranda

Zapomeňte na proražení na trhu s bydlením nebo na touhu stát se miliardářem. Mileniálové oficiálně dosáhli ještě větších výšin. Konkrétně nebe. Takže, jak na to?

Článek

Vatikán nedávno oznámil, že Carlo Acutis, který zemřel na leukémii v roce 2006 ve věku pouhých 15 let, splňuje podmínky pro kanonizaci – jinými slovy, je připraven být prohlášen za svatého. Je prvním mileniálem, který kdy dosáhl tohoto milníku, a to je něco, co vás možná překvapí.

Ne proto, že by mileniálové nebyli nějak zvlášť svatí nebo tak něco, ale protože, přiznejme si to: představte si svatého. Snad starověký Říman, který zemřel kvůli příliš mnoha šípům nebo nedostatku kůže. Rozhodně ne moderní dítě.

Ale navzdory představám jsou noví svatí „normální“ – ve skutečnosti jich současný papež za posledních zhruba deset let oficiálně uznal již více než 900. Jak se tedy ambiciózní mileniál dostane do této společnosti?

Kdo může být svatý?

Nejprve trochu terminologie: podle katolické doktríny – stejně jako východní ortodoxní, anglikánské, orientální ortodoxní a luterské církve – je každý, kdo je v nebi, svatý.

To znamená, že existuje zvláštní skupina – v současné době má více než 10 000 lidí – o kterých různé církve věří, že si zaslouží zvláštní uznání. Proces rozhodování o tom, kdo se „kvalifikuje“, se liší v závislosti na tom, o jakou denominaci se zajímáte, ale v katolické církvi se jedná o postup ve třech krocích: nejprve jste prohlášeni za „ctihodného“, poté za „blahoslaveného“, a nakonec přijde kanonizace velkého „Svatého“.

Tento proces nebyl vždy tak formální. V prvním tisíciletí n. l. byli svatí vybíráni stejným způsobem jako my dnes rozhodujeme, kdo vyhraje Eurovizi: „V prvních pěti stoletích církve byl proces uznání svatého založen na veřejném uznání nebo na vox populi, vox Dei. (hlas lidu, hlas Boží),“ píše se na stránce Katolické biskupské konference Spojených států amerických (USCCB). „Neexistoval žádný formální kanonický proces, jak jej vyžadují dnešní standardy.“

To je částečně důvod, proč nejstarší svatí – jako svatá Lidwina, která údajně přežila 37 let bez jídla a spánku a svlékla kůži; nebo svatý Denis, který pozvedl vlastní hlavu a prošel Paříží a kázal kázání o pokání – jsou takovými bizarními příběhy. Tehdy stačilo, aby se dostatek lidí rozhodlo a bylo „vymalováno“. Tedy svatořečeno.

Je zřejmé, že se věci musely změnit – a změnily se, 31. ledna 993. Tehdy papež Jan XV. zahájil proces změny formálního kanonizačního postupu, když vytvořil vůbec prvního formálně papežem uznaného světce, svatého Ulricha. Od té doby se věci staly formálnějšími – a pokud byste tedy chtěli být oficiálně uznáni za svatého, potřebovali byste souhlas papeže.

Jak se stát moderním světcem?

Takže pokud se po tom všem stále chcete stát oficiálně uznaným svatým, co musíte udělat? První krok je docela snadný: zemřít. A od vaší smrti musí uběhnout minimálně pět let. Zdá se to jako docela dlouhá doba, mohlo by se na vás zapomenout.

Dobrou zprávou však je, že pokud jste dostatečně známí, vaši příznivci by mohli přesvědčit papeže, aby upustil od této čekací doby, jako tomu bylo v případě Matky Terezy a papeže Jana Pavla II. Pokud ne – no, buďte vděční, že jste nezemřeli před rokem 1983, kdy byla „čekají doba“ minimálně padesát let od smrti.

Jakmile uvedená doba vyprší, vaši fanoušci mohou kontaktovat místního biskupa a požádat ho, aby zahájil vyšetřování vašeho života. A je důkladný: „První věc, kterou musíte udělat, je prozkoumat vše, co daná osoba napsala nebo publikovala. A pak začnete studovat vše, co po sobě zanechal v podobě dokumentace,“ řekl Gabriel O'Donnell PBS v roce 2011.

Cílem je najít důkaz „hrdinské ctnosti“ – a laťka je pěkně vysoko. „Ten člověk musí být svatý na osobní úrovni,“ uvedl dále reverend James Martin pro PBS. „Musíte udělat velké skutky. Tedy ne pouze například založení náboženského řádu.“

Už se to blíží, ale ještě nejste u cíle

Jakmile jsou důkazy shromážděny, jsou odeslány do Dikasteria pro kauzy svatých ve Vatikánu. Skupina devíti teologů případ zkoumá a hlasuje o tom, zda jste byli dostatečně hrdinští nebo mučedničtí. Pokud vás schválí, předá vše kardinálům a biskupům dikasterie k jejich prozkoumání a schválení. Pokud i oni souhlasí s tím, že váš život nebo smrt byly dostatečně svaté, pošlou váš spis papeži a budete oficiálně prohlášeni za ctihodného nebo blahoslaveného – přesný titul závisí na tom, co vás činí obzvláště svatým.

Ať tak, či onak, jste o krok blíže ke svatosti – ale další překážka je těžká. Musíte udělat zázrak. Podle reverenda Martina jde o lékařský zázrak nebo léčení někoho, kdo je třeba smrtelně nemocný. A musí se to opakovat.

V tuto chvíli je to opět na papeži: pokud prohlásí, že se díky vám stal zázrak, máte nárok na blahořečení. Může to trvat. Třeba pro Acutise, brzy tisíciletého světce, přišlo blahořečení v roce 2020. Tenkrát papež František prohlásil, že uzdravení sedmiletého chlapce ze vzácné poruchy slinivky břišní poté, co přišel do kontaktu s košilí Acutise, bylo opravdu zázračné.

Konečně!

Ale pozor, stále ještě něco chybí. Stále potřebujete druhý zázrak - pak můžete být konečně svatořečeni a formálně uznáni za svatého. Projděte všemi těmito kroky, a i vy se můžete stát novodobým svatým, se stovkami tisíc katolíků, kteří na vaši počest uspořádají velkou party.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz