Hlavní obsah
Lidé a společnost

David Pastrňák: „Milionář z chatrče“, který prožil tragédie. Češi ho právem milují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Self-published work

Zažil chvíle, které by mnoho lidí položily

Jeho příběh by mohl být předlouhou pro hollywoodský trhák. Je o tom, jak chudý kluk ke štěstí přišel. David Pastrňák si prožil vzestupy, pády i osobní tragédie. Možná i proto zůstal skromný a svůj.

Článek

Když hvězdný útočník po vypadnutí svého Boston Bruins z bojů o slavný Stanley Cup dorazil do Prahy, byla z toho velká sláva. Logicky. David Pastrňák je pro hokejový nároďák obrovskou posilou, akcie českého týmu na zisk některé z medailí vzrostly. V případě jednoho z nejlepších hokejistů světa to však není „jen“ o talentu a umění na ledě, ale i o tom, čím vším si prošel. Také díky tomu ho fanoušci zbožňují. Berou ho tak trochu jako „svého“, i když je z „Pasty“ už dávno multimilionář.

Všichni k němu mají blízko

Rodák z Havířova má s Bostonem osmiletou smlouvu, díky které si vydělá v přepočtu téměř dvě miliardy korun. Magazín Forbes ho zařadil mezi tři nejlépe vydělávající české sportovce. Pokud byste ale čekali vlnu klasické české závisti a remcání, že si „hokejka“ vydělá balík, zatímco obyčejní lidé makají za pár drobných ve fabrice od svítání do soumraku, spletli byste se.

„Pasta“ se totiž nenarodil jako dítko bohatých rodičů se zlatým dudlíkem v puse. Vše si musel tvrdě vybojovat a nejednou stál nad propastí. Možná se o něm dá mluvit jako o „českém milionáři z chatrče“. Musíte ho milovat. Ne proto, že to někdo nařizuje, ale proto, že k němu má blízko každý, kdo prožil nějakou tragédii. A co si budeme povídat, neexistuje člověk, který za sebou němá více či méně bolestné období.

Maminka chodila na brigády

Jeho otec Milan, který byl sám hokejový trenér, brzy poznal, že má syn velký talent. Maminka budoucí hokejové superstar chodila na brigády, aby mohli syna na hokej dát, protože to samozřejmě není zrovna nejlevnější sport. „Docházely mi síly, energie a byly dny, kdy jsem si říkala, že se na to vyprdnu, ale vždycky jsem to nějak skousla a jela v tom režimu dál,“ vysvětlovala Davidova maminka v podcastu Známí známých. Vždy se s problémy nějak poprali. A v jeho třinácti se „objevil“ agent Petr Volek, který mu zařídil smlouvy i peníze od sponzorů. Zdálo se, že brána štěstí je otevřena.

O pár let později ale přišla obrovská rána. Když bylo Davidovi sedmnáct, jeho tatínek zemřel, podruhé už rakovinu porazit nedokázal. V té době už byl Pastrňák ve Švédsku, kde se snažil prosadit. Mimochodem, odešel tam úplně na vlastní pěst v patnácti letech.

První dítě jim zemřelo

Našlo by se hodně lidí, kteří by po takové události všechno zabalili a vrátili se domů. David ale ještě přidal, dál na sobě makal a snažil se za každou cenu splnit svůj i otcův sen - dostat se do NHL. Cesta vedla přes krátkou odbočku - v KHL nastupoval za Severstal Čerepovec. Ale v roce 2014 si ho už jako 25. celkově vybral v draftu Boston Bruins. Stal se jedním z nejlepších ve svém oboru. Po světě „nepobíhá“ mnoho lepších hokejistů, než je on.

Pastrňák bohužel ještě jednou poznal, jak je štěstí vrtkavé a že ne vše se dá koupit za peníze. Z lásky se švédskou kráskou Rebeccou Rohlsson vzešel syn Vigo. Bylo mu pouhých šest dní. Máme anděla, který na nás dohlíží, a říkáme mu syn. Navždy tě budeme milovat,“ napsal v prohlášení zdrcený hokejista. Oba partneři ale dokázali jít dál a v roce 2023 se jim narodila úžasná dcera Freya Ivy Pastrňák.

Na všem špatném, co kdy hvězdu potkalo, je i něco pozitivního. Pastrňák je nohama na zemi, zůstal sám sebou a obrovské bohatství ho nijak nezměnilo. Proto ho český národ miluje, proto je jejich (nejen) sportovní ikonou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz