Hlavní obsah

Dcerku našla mrtvou v postýlce. „Hrozný, pořád na to myslím,“ přiznala Stránská z Policie Modrava

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Jaroslava Stránská si životem nese těžké břímě

Proslavila se jako Jitka z Discopříběhu, kde zářila po boku Rudolfa Hrušínské nejmladšího. Jaroslava Stránská je dnes vždy usměvavá a rozdává energii. Málokdo ví, jak těžký kříž si životem nese.

Článek

Při pohledu na Jaroslavu Stránskou by asi jen málokdo řekl, jak těžkou ránu v životě utržila. Spousta lidí by nedokázala jít dál. Herečka, která si zahrála například v seriálu Policie Modrava to ale dokázala. Když se jí narodila vymodlená dcera Jana, bylo herečce dvacet let. Měla za sebou natočení Doscopříběhu, přesto stála nohama na zemi. S manželem bydleli v malé vesničce za Libercem a těšili se, jak si budou užívat rodinného života.

Přišla o celou rodinu

Jenže to, co vypadalo jako pohádka, se velmi brzy změnilo v noční můru. Děťátko totiž žilo pouhých šest měsíců. Stránská ji jednou ráno našla v postýlce bez známek života. Herečka sice později uvedla, že Jana sice měla slabší srdíčko, jinak ale byla zcela v pořádku. Pravděpodobně tak šlo o náhlé úmrtí kojence. Herečka si vyčítala, že s dcerou nejezdila víc na vyšetření do Prahy. „Hrozný! Pořád na to myslím. S tím se nikdo nikdy nesmíří,“ uvedla. Bohužel během roku a půl jí pak zemřeli i všichni nejbližší - tatínek na rakovinu hrtanu, mamince selhaly orgány. „Na co umřel brácha nevím. Neřekli mi to.“

Tragédie pak byla dokonána tím, že herečka už nikdy nemohla mít děti. „Mám špatnou krev a protilátky nemám jedny, ale hned troje. Byla jsem asi sedmkrát na umělém oplodnění. Bohužel asi čtyřikrát jsem potratila. Jednou jsem byla dokonce na udržování. V nemocnici jsem ležela dva měsíce a pak jsem stejně o miminko přišla.“ Jako sebeobranu před totální destrukcí si zvolila smích. I když přiznává, že to bylo hodně těžké období, nakonec se z něj dostala.

Dnes je Stránská šťastná. Má skvělého partnera v podobě Pavla Hollitzera, kterého zná už od svých šestnácti let. Když se dali dohromady, oba byli rozvedeni. A herečka spolu s ním „získala“ i nevlastní dceru.

Discopříběh málem ignorovala

Kdo ví jestli by se její život vyvíjel jinak, kdyby nebylo Discopříběhu. Pravdou je, že roli Jitky málem nedostala, resp. se o ni nejprve odmítla poprat na konkurzu. Když si ji vyhlédl režisér Jaroslav Soukup pro svou komedii s hity Michala Davida, málem dostal košem. Stránská se totiž nejprve rozhodla, že na casting nepůjde. Soukup jí však osobně zavolal a přemluvil, aby to zkusila. Nakonec to samozřejmě dopadlo na výbornou.

Stránská přitom měla hraní v krvi už odmalička. Poprvé se objevila před kamerou už v roce 1978 v rodinném filmu Zadními vrátky do ZOO za zvířátky. Takže když přemýšlela, co by chtěla studovat, konzervatoř byla jasná volba. Udělala dobře, vždyť tuhle profesi miluje.

Není bez zajímavosti, že v seriálu Policie Modrava hrála dlouhé roky třicátnici. Všechno v době, kdy už jí dávno bylo padesát. Žádné zázračné tajemství mladistvého vzhledu však nemá ani nikdy neměla. Jsem v pohodě, a to stačí. Také jsou to možná geny,“ usmívala se. I když se v jejím srdci nikdy nezacelí rána ze smrti dcery, Stránská se snaží dělat všechno proto, aby měl její život stále smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jaroslava Stránská

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz