Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dovolená pro Čechy? Ať jedou do lesa, tam snad neudělají ostudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Chorvatsko je oblíbená destinace mnoha Čechů.

Berou všechno, na co přijdou. To je bohužel dovolenková realita některých Čechů, kteří tím dělají ostudu všem svým krajanům. Není se pak co divit, že na nás někde koukají skrz prsty.

Článek

Britská agentura Centre for Retail Research před pár lety ve svém průzkumu označila Čechy jako ty, kteří nejvíce kradou v obchodech. Informoval o tom například web novinky.cz. S touto nálepkou bohužel fungujeme už dlouho, přitom se rozhodně nedá říct, že by každý Čech na dovolené kradl jak straka.

Češi kradou jídlo, varovali Chorvaté

Obchody přitom nejsou jediným cílem nenechavých českých ručiček, útokem berou i hotelové pokoje. „Loni v Chorvatsku byla ostuda jako hrom. Jedni starší spoluturisté si nacpali kapsy různými mýdly, vzali dokonce i baterky z ovladače na televizi. Jenže to evidentně dělali na poslední chvíli, takže jim nedošlo, že si ty věci hází na pasy. Část lupu jim vypadla na letišti, vidělo to dost lidí,“ vzpomíná Blanka Konrádová na osobní zkušenost.

Právě Chorvatsko je oblíbenou destinací českých turistů. I oficiální chorvatské kanály v minulosti varovaly, že Češi jsou schopni krást jídlo apod. Co s tím? Asi se nedá předpokládat, že by se sem tam nenašla nějaký černá ovce. Na druhou stranu házet všechny do jednoho pytle není úplně dobré.

Kradou se televize i umělecká díla

Jenže v některých případech se přesně to děje. „Čechům bych postavil stan v lese a nechal je tam, pro ně ideální dovolená. Okradou maximálně veverky,“ rozčiloval se provozní jednoho hotelu ve Špindlerově mlýně, který si však nepřál být jmenován. Podle něj sice ‚jeho“ hotel českou klientelu přijímá, nadšený z ní ale nijak není.

Z jeho zkušeností vyplývá, že škody po českých turistech jsou mnohem větší, než po Němcích či Holanďanech, dokonce ani Poláci prý nejsou tak nenechaví. Nutno říct, že celosvětově ale Češi nepatří k těm, kteří by brali opravdu hodně cenné věci. Hotely totiž hlásí krádeže televizí či uměleckých předmětů, a v tom naši krajané prsty vesměs nemají.

Letos jedeme bez Čechů

Letní dovolená se blíží, v některých destinacích tak už bijí na poplach. „Jedeme letos individuálně, máme v plánu Itálii. Nechci hromadný zájezd, je to hrozná ostuda, stydím se za to, že jsem Čech. Hodně našich krajanů si myslí, že když dají pár kaček za dovolenou, jsou králové a mohou se chovat jako burani, řvát, dělat nepořádek a z hotelu si brát vše, co najdou. Zažili jsme to před dvěma lety a už nikdy víc,“ říká Tomáš Kadeřávek, který bydlí v Praze a živí se jako podnikatel.

A jeho nejhorší zážitek? „Když si pár v letadle vyndal krabičku a v ní měli řízky. To bylo něco strašného. Styděl jsem se až na zádech.Asi lepší cestovat autem, to se pak do kufru vejde i nějaký ta plechovka Braníku.

Zdroj: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz