Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herečka Jana Štěpánková manžela milovala. On toužil po Elišce Balzerové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo

Jana Štěpánková s vnučkami

Muži ji obdivovali. Není se čemu divit, Jana Štěpánková byla krásná nejen jako žena, ale také po stránce charakteru. Ona ale nevyhledávala milostná dobrodružství, manžela milovala i v těžkých dobách.

Článek

Otec a maminka Jany Štěpánkové v manželství prožili nejedno romantické dobrodružství, například Julia Fučíka, který se její matce dvořil, srazil Zdeněk Štěpánek ze schodů. Jinak ale byli její rodiče příkladem toho, že i po rozvodu spolu mohou dva lidé bez problémů vycházet a vlastně se i mít rádi.

Na milostné úlety nikdy nebyla

Buď jak buď, v tomto ohledu nemohla být Jana Štěpánková svým rodičům vzdálenější. Neprožívala žádné milostné avantýry, svůj život zasvětila jednomu jedinému osudovému muži. Byl jím divadelní a televizní režisér Jaroslav Dudek, se kterým se potkala už během studií na DAMU. Na škole si ho ale moc nevšímala, alespoň na začátku. Dudek byl sice o dva roky starší než ona, ale studoval o dva ročníky néže.

Jejich cesty se naplno protnuly až v angažmé v Divadle S. K. Neumanna, což je dnešní Divadlo Pod Palmovkou. Tam ji obdivoval také herec František Němec, který vedle ní sbíral první profesní zkušenosti ve Šrámkově Měsíci nad řekou. Nikdy z toho ale nebylo víc, než pouze platonický úžas. V té době už byla totiž Štěpánková čerstvě vdaná, samozřejmě za Jaroslava Dudka.

Dokonalý vztah narušila Balzerová

Dlouho se zdálo, že jejich vztah nemůže být dokonalejší. Spokojenost z nich doslova vyzařovala, Štěpánková rozdávala úsměvy a energii na všechny strany. A Dudek ji samozřejmě prosazoval do projektů, které měl na starost coby režisér. Vzpomeňme například seriály Taková normální rodinka či Nemocnice na kraji města. Na druhou stranu je třeba jasně říci, že Štěpánková nikdy protekci nevyhledávala. Navíc ji ani nepotřebovala, jako herečka byla skvělá.

Jenže Nemocnice na kraji města se málem stala jejich vztahu osudná. Dudek se totiž zakoukal do tenkrát mladičké Elišky Balzerové, která režiséra naprosto uchvátila. Nabídl jí roli v kultovním seriálu, ale to nebylo zdaleka vše. Nevynechal v podstatě jediné její divadelní představení, sledoval každý její profesní krůček. Zřejmě bylo štěstím, že herečka byla v té době provdaná za producenta Jana Balzera a nehodlala na tom nic měnit.

Pro Štěpánkovou to však podle všeho bylo velmi bolestné obdobní. Manželovi jeho „zálibu“ v Balzerové vyčítala, doma měli dost napjatou atmosféru. Jestli někdy byli na cestě k rozvodu, tak to bylo tenkrát. Štěpánková přesto věřila, že manželství bude pokračovat a dělala pro to všechno. Nespletla se, krize nakonec pominula.

Zemřela těsně před Vánoci

S manželem žili spokojeně až do jeho smrti v roce 2000. A herečku pak postihla další rána, když jí neprodloužili smlouvu ve Vinohradském divadle. Byla zoufalá, přišla však nabídka z divadla Ungelt, kde se zase rychle našla. Následovaly i televizní seriály, jako třeba Ranč U zelené sedmy či První republika.

Spolehnout se mohla i na svého syna Jana Dudka. Právě s ním a jeho rodinou měla Jana Štěpánková trávit v roce 2018 Vánoce. Pustili ji z nemocnice a ona se těšila na společné chvíle s nejbližšími. „Budou mne obskakovat, opečovávat a já nebudu dělat vůbec nic. A také že ještě nemohu nic dělat. Jsem ještě příliš slabá, říkali páni doktoři,“ malovala si. Bohužel zasáhl osud v podobě plicní embolie, kterou už nějakou dobu trpěla. Zemřela 18. prosince 2018 v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jana Štěpánková

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz