Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ivan Jonák měl lidi ve studni, tvrdil fotograf Ortmann. Mafián skončil v neoznačeném hrobě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NextFoto (koupená licence)

Po propuštění z vězení Jonák rád obrážel společenské akce

Citoval slavné filozofy i úryvky z knih. Na mafiána neobvyklé. Podle většiny lidí, kteří s nim přišli do styku, nebyl Ivan Jonák hloupý. Buď jak buď, dodnes je vnímán jako ikona divokých 90. let.

Článek

Autor tohoto článku se s Ivanem Jonákem potkal po jeho propuštění z vězení. Bylo to na akci v dnešním klubu Hany Bany na Vyšehradě. Působil poměrně tiše a nenápadně, neměl problém mluvit prakticky o čemkoli. Ukázalo se, že zvěsti o jeho poměrně vysoké inteligenci nelhaly. V té době však už byl jen stínem onoho muže, který v devadesátých letech děsil nejen Prahu. Stínem chlapíka, který byl odsouzen na dvanáct let do vězení za objednání vraždy manželky Ludviky.

Foto: Ivan Pithart (se souhlasem)

Ivan Jonák se v Hany Bany dobře bavil

Jeho mafiánské začátky byly přitom jako vystřižené z hollywoodského trháku. Coby popelář slušně vydělal na prošlém holandském kakau, nějakou dobu nelegálně vozil lidi coby taxikář, čímž si vydělal na první mercedes. Což bylo za komunismu docela slušné a ukazovalo to, že patří k „elitě“. Alespoň on si to tedy myslel. Ovšem doba hojnosti přišla pro Ivana Jonáka až po sametové revoluci.

Lidi neumí myslet

Discoland Sylvie byl terno. Raný kapitalismus snesl prakticky všechno a u Jonáka v klubu si dveře podávala celá řada známých tváří. Celebrity, politici, podnikatelé a mnoho dalších. Discoland pojmenoval po první dceři, jméno druhé nesl jeho další podnik - bar Veronika. Z Jonáka se prakticky přes noc stal jeden z nejvlivnějších lidí u nás. Dokonce si zahrál v několika filmech. Jeho Discoland Sylvie znal prakticky každý. A kdo ne, tak si určitě všiml bílého kabrioletu a nahých společnic, které podnik propagovaly.

Jonák byl svým způsobem génius, který zacelil díru na trhu a obrovský hlad po všem západním. Tedy i po něčem, co se dá nazvat západní dekadencí. Když se po Václaváku projížděl s prostitutkami, mnoho lidí ho za to zatracovalo. On ale přesně věděl, co dělá. „Lidi jsou pitomci, neumí myslet, musíte jim myšlenky implantovat do mozku. Museli jsme se zviditelnit. Když jsem se projel s nahýma holkama, které rozdávaly letáky, tak šly tržby nahoru ze sto padesáti na tři sta až pět set tisíc za den,“ vysvětloval v podcastu Hlasy zločinu.

Bál jsem se o život

Hodně a rád dával najevo nejen své bohatství, ale i moc. „První setkání s Ivanem Jonákem proběhlo tak, že jeden redaktor, který na něj měl vazby, mě vzal do jeho podniku. První, co pan Jonák udělal, bylo, že mě vzal do garáže, kde řekl svým chlápkům, ať otevřou poklop. Myslel jsem, že je to kanál, ale byla to studna. Dolů vedl žebřík a byli tam nějaký dva kluci, v podstatě volali o pomoc, a Jonák jim říkal, že je brzo, že je tam ještě nechá,vyprávěl o setkání s Jonákem fotograf František Ortmann v dokumentu Polosvět. Mimochodem právě on je autorem ikonické fotky kontroverzního podnikatele, kde je do půl těla nahý a v jedné ruce má pistoli a ve druhé miminko

Ortmann neskrýval, že se bál o vlastní život. „Snažil jsem se vytvořit vlastně takový portrét kmotra,“ vzpomínal s tím, že jeho urputnost během focení zlomila až jeho přítelkyně. „Z jejího výrazu bylo vidět, že není úplně svobodný člověk.“ Právě ženy byly jeho velkou slabostí.

Vraždu vždycky popíral

Discoland Sylvie založil se svou manželkou Ludvikou. Jeho hlavním investorem byl Helmuth Huger, shodou okolností bývalý milenec jeho manželky. A jak začal Jonák vydělávat a střídat milenky, jeho manželka chtěla jít svojí vlastní cestou. To by ovšem znamenalo, že museli vyřešit, jak manželku vyvázat a vyplatit z podnikání. Jonák si v roce 1994 objednal její vraždu. Později byl sám terčem útoků, napříkald pod jeho vozem vybuchla nálož. Odsouzen za nájemnou vraždu manželky byl v roce 2001. Nejprve dostal osmnáct let, později mu byl trest zmírněn na dvanáct let.

Nikdy se nepřiznal a vždy popíral, že by měl se smrtí manželky cokoli společného. Dokonce ani jeho dcery nevěří, že by vraždu spáchal nebo se na ní jakkoli podílel. Důkazy ale tvrdily opak. Například dopis, který Ludvika sepsala se svým právníkem a ve kterém tvrdila, že pokud se jí něco stane, může za to její manžel.

Ve vězení se stal z Jonáka zlomený muž. Když se v roce 20014 dostal na svobodu, trpěl cukrovkou a už dávno nebyl tím energickým podnikatelem, ze kterého šel strach. Ivan Jonák zemřel v roce 2016 ve svém bytě. Jeho tělo bylo uloženo v neoznačeném hrobě, rodina Ludviky nechtěla, aby spočinul vedle ní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz