Hlavní obsah

Jakoubková a Novák se rozvedli kvůli bytu. Když ji našli mrtvou, záhadně zmizel sešit s dlužníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Často jí stačil jediný pohled a muži jí padali k nohám

Na jevišti byla Eva Jakoubková jako uragán. Hledala útěk od reálného světa, tam jí totiž osud pořádně nakládal. Na muže dlouho neměla štěstí, dokud nepotkala Petra Nováka. Neskončilo to ale dobře.

Článek

Zelenomodré oči Evy Jakoubkové dělaly s muži divy. Ona toho ale nikdy nezneužívala. Vždyť i Stanislav Zindulka, který ji připravoval ke zkouškám na DAMU, o ní tvrdil, že měla křišťálově čistou povahu a podobala se orosené pavučině. Věřila v dobro, také ho v každém člověku usilovně hledala. I proto ji bohužel mnoho lidí zneužívalo, její dobrotivá povaha byla často vnímána jako slabost a do její profese se příliš nehodila. A vlastně ani do osobního života.

Stále hledala druhého otce

Už jako malá holčička měla s muži velmi komplikovaný vztah. Zejména kvůli otci, kterého poznala až několik let po narození. Morous a kverulant se totiž vrátil z komunistického vězení, kde skončil za svůj odmítavý postoj k tehdejšímu režimu. Pro dívenku šlo o naprosto cizího člověka, ke kterému si nikdy nevytvořila silnější citové pouto. Stále víc se uchylovala k záchraně v podobě loutkového divadla, které dostala k Vánocům. Improvizovala, hrála a snažila se prchnout ze světa, kterému nerozuměla a on nerozuměl jí.

Svým způsobem ale vždycky hledala mužský vzor, druhého „otce“. Snad proto si většinou vybírala starší partnery. Na DAMU začala chodit a později i žít s o třicet let starším režisérem Evženem Sokolovským, který jí dal šanci v seriálu Inženýrská odysea. Ona nádherná, on inteligentní, ale nepříliš pohledný. Přesto jim to spolu vydrželo několik let. Vztah to ale nebyl ideální, rozcházeli se a zase se dávali dohromady.

Poté Jakoubková potkala Ilju Racka a hluboce se zamilovala, ani to ale nevyšlo. Ovšem nedá se říct, že by ji mohl mít každý, to ani náhodou. Neuspěli takoví milovníci, jakým byl třeba Miloš Kopecký. Svou osudovou lásku potkala až po třicítce, byla to ale vášeň jako vystřižená z romantického filmu.

S Novákem to nebylo dokonalé

Petr Novák podlehl jejímu kouzlu a velmi brzy si uvědomil, že je pro něj ta pravá. „Odteď hraju a zpívám pouze pro jednu dívku, která právě přišla. Protože ji miluji,“ prohlásil na jednom ze svých koncertů. Oba byli citově založeni, oba byli čestní lidé, kterým morálka říkala hodně. Pro Nováka to ale znamenalo boj s komunisty, protože na Bratislavské lyře v roce 1969 uctil památku Jana Palacha minutou ticha. Neměl sice zákaz zpívání a koncertování, soudruzi ho však dokázali téměř vymazat. Autor hitů jako Náhrobní kámen se tak ocitl na okraji zájmu.

V soukromém životě se sice páru dařilo, ovšem Novák stále víc inklinoval k alkoholu. A Jakoubková se přidala. Vzali se sice v roce 1984, nebyl to ale bezproblémový vztah. Začínali se stále víc hádat, došlo i na několik rozchodů. A pak se dokonce rozvedli. Ovšem důvod byl z dnešního pohledu směšný. Oba totiž vlastnili byty v centru Prahy, tehdy ale platilo, že manželé smějí mít jen jeden byt. Tak se „na papíře“ rozvedli, aby jim zůstaly oba. A žili spolu dál.

Smrt s otazníky

Jenže to nebylo dobré. Novák nakonec 19. srpna 1997 zemřel ve svém pražském bytě na celkové vyčerpání organismu. Jakoubkovou to zdrtilo. Stále víc se oddávala pití, alkohol navíc kombinovala s prášky. To znamenalo mimo jiné také její odchod z Činoherního klubu. Podle všeho jí zkrátka nemohli důvěřovat.

Herečka se prakticky zabarikádovala ve svém bytě, vycházela jen do blízké restaurace, aby doplnila zásoby alkoholu. Navíc se kolem ní motali podivní lidé, kteří ji víc než cokoli obírali o peníze. Ona jim půjčovala, dobrá duše se v ní ani tenkrát nezapřela. Vše si však pečlivě zapisovala do sešítku. Vedla si přesné údaje o tom, komu a kolik půjčila peněz. A tento sešítek za záhadných okolností zmizel, když byla v roce 2005 nalezena mrtvá ve svém bytě. Dodnes není úplně jasné, jestli jí k odchodu z tohoto světa nepomohl některý z jejích dlužníků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Petr Novák

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz