Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Přeučil pochoval manželku, pak potkal svou Popelku. Vše začalo bábovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 3.0 Deed

Jan Přeučil a Eva Hrušková jsou spolu moc spokojeni

Slavný herec Jan Přeučil měl velmi těžké dětství i začátek dospělého života. Tatínka mu odsoudili komunisté, maminka zemřela kvůli neustálému stresu. On přesto na život nikdy nerezignoval.

Článek

Legendární Jan Přeučil je věčným optimistou, což má po svém tatínkovi, poslanci a nakladateli. Františka Přeučila však poslali komunisté do vězení ve slavném procesu s Miladou Horákovou. Nejprve měl být dokonce za vlastizradu popraven, později mu byl trest změněn na patnáct let žaláře. Znamenalo to mimo jiné i to, že malý Jan se už ve dvanácti stal hlavou rodiny a staral se o sestru. Jeho maminka ale bohužel neustálý stres neunesla, zemřela v nedožitých padesáti letech.

Zdálo se, že mladý Jan bude muset na vysněnou DAMU zapomenout. Režim měl rodinu za „podezřelou“ a nehodilo se, aby šel syn dosouzeného „vlastizrádce“ studovat. Za Přeučila se však vehementně přimlouvala hvězda tehdejší doby - Radovan Lukavský. Jen díky němu ho nakonec ke zkouškám pustili, Přeučil se na školu bez problémů dostal.

Vzal si hvězdu první velikosti

Snad to měl vrozené, možná v něm byla pokora kvůli všem ohavnostem, kterému mu komunistický režim připravil. V každém případě se Jan Přeučil choval vždy noblesně a příkladně. Není proto divu, že byl v kolektivu oblíben a zálusk si na něj dělala i řada dívek. Zamilovala se do něj i Štěpánka Haničincová, hvězda dětských duší, která však měla za sebou dvě nepříliš povedená manželství. Bylo zřejmé, že potřetí už veselku v plánu nemá.

Jenže brzy pochopila, že Přeučil je jiný formát a jednoho dne mu řekla, že pokud by chtěl, tak by si ho vzala. „Byla to výzva, kterou jsem přijal,“ vzpomínal později herec. Vzali se v roce 1971 na Staroměstské radnici a možná až tehdy herec pochopil, jakou hvězdu si vlastně bere. Jejich velký den byl opravdu nezapomenutelný. Na oblíbenou Haničincovou čekaly davy dětí. Dorazili samozřejmě i její kolegové.

Smrt milované manželky

Hvězdný pár spolu byl až do roku 1999, kdy Haničincová zemřela na následky zranění, které si sama způsobila. Oficiální zpráva o jejím úmrtí říkala, že trpěla nízkým tlakem a vlivem nevolnosti ztratila rovnováhu a upadla na radiátor ústředního topení. „Štěpánka upadala do hlubokých depresí. Tam se s nimi, bohužel, potkal alkohol a i to bylo důvodem, že upadla na to topení,“ vysvětlil tragédii sám Přeučil.

Když přišla nová láska

V době největšího smutku, kdy byl sám a nevěděl co dělat, u jeho dveří zazvonila Eva Hrušková. Představitelka televizní Popelky totiž žila vedle Přeučila a Haničincové. V ruce měla bábovku a smutného Přeučila ujistila, že pokud bude potřebovat, pomůže mu. Zřejmě tomu tak chtěl osud. Stala se z nich nerozlučná dvojice a jejich manželství je příkladné.

Sám Přeučil zřejmě nikdy netoužil po vlastích dětech, kariéra herce mu byla vším. Na druhou stranu díky dvěma úžasným ženám jich vyženil hned několik. S Hruškovou si života užívají, jak to jen jde. Herec sám říkal, že si dokáží užívat krás všedního dne a má naprosto jasno, jak to s jeho pobytem na tomto světě bude: „Dlouhověkost mám trochu v genech, prakticky všichni Přeučilové se dožili přes devadesát. Sám mám naplánováno tu být do svých 104 let.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz