Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jana Šulcová byla krásná, Čepek se kvůli ní chtěl zabít. Měla dohodu s duchy, Vízner ji podváděl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Self-published work

Jana Šulcová při besedě s názvem Náplast na všechny bolesti života v Adamově

Její život byl plný zvratů. Z výšin se šmahem dostala na dno, aby se znovu dokázala vydrápat nahoru. V myslích lidí ale Jana Šulcová zřejmě navždy zůstane jako maminka z komedie S tebou mě baví svět.

Článek

Fenomenální herečka Jana Šulcová nepocházela z umělecké rodiny, přesto se už v dětství věnovala loutkovému divadlu, recitovala a sama organizovala mnoho kulturních akcí. Už jako velmi mladá zjistila, že pro muže je jako magnet. Stačilo jí sklopit oči a šli do kolen. „Koukali jsme na ni jako na krásnou ženskou, na hraní jsme se v její přítomnosti nesoustředili,“ vzpomínal například Vítězslav Jandák, se kterým se pak Šulcová potkala i během studií na DAMU. tam se také zamilovala do své velké lásky, herce Oldřicha Víznera. Jejich společná cesta životem ale byla plná nástrah, ale i velké tragédie.

Dovolená všechno změnila

Ještě před tím, než došlo na svatbu, se totiž Šulcová zakoukala do charismatického Petra Čepka. Podlehla mu během jednoho natáčené, herec se do ní zoufale zamiloval. Takže když mu pak Šulcová oznámila, že nemůže pendlovat mezi dvěma muži a že si zvolila Víznera, Čepka to velmi vzalo. Když točil v Bulharsku film Morgiana, neustále prohlašoval, že se kvůli nešťastné lásce utopí v moři. Naštěstí k tomu nedošlo a nakonec se smířil s tím, že dostal košem.

Zdálo se, že štěstí Šulcové a Víznera nemůže nic narušit a ohrozit. Narodili se jim dvě krásné dcery Rozálie a Tereza, herečka měla práce nad hlavu. Všechno změnila dovolená na ostrově Elba, kam manželé vyrazili spolu s Víznerovým bratrem Vladimírem. Právě jemu se stala tragická nehoda, když mu během kempování vzplála v ruce propanbutanová láhev. Hořet začal stan i jeho oblečení. I když Vladimír doběhl do moře, popáleniny byly tak devastující, že za pár dní v nemocnici zemřel.

S Frejem to rychle ukončila

Do té doby fungující manželství Šulcové a Víznera se začalo rozpadat. S událostí se nedokázali smířit, psychicky oba velmi trpěli. A někde tam se dá zřejmě dohledat počátek hercových záletů. Herečka dlouho věřila, že nejde o city a že se její manžel vždy vrátí domů. Sama přitom měla šanci ze vztahu utéct, když si během natáčení inscenace Oldřich a Božena velmi dobře rozuměla s Ladislavem Frejem.

Opět ale nakonec dospěla k rozhodnutí, že „bokovku“ pěstovat nebude a že nechce z manželství odejít. Jenže osud se jí doslova vysmál do tváře. Vízner si totiž začala s Evelynou Steimarovou, který bývala Frejovou druhou manželkou. Nakonec ale od Šulcové odešel kvůli mladičké Vendule Křížové, se kterou má dceru Anežku a syny Ferdinanda a Alberta.

Boj s alkoholem zvládla

Pro Šulcovou to ale nebyla jediná rána. Musela odejít z milovaného divadla, po roce 1989 ji mnoho lidí považovala za symbol komunistického režimu. Také z televize přicházelo jen málo nabídek, navíc dcery začaly žít své životy. Šulcová sáhla po alkoholu, o své závislosti mnohokrát veřejně mluvila. Přesto málokdo ví, že začala abstinovat a s démonem alkoholu se sama úspěšně poprala.

Možná jí pomohlo i to, že měla domluvu s domácími duchy. „Mám je doma,“ říkávala. Prý se s nimi ale naučila žít a každý, kdo přišel, se s nimi musel přivítat a říct jim, že jsou fajn. A že to bylo dlouhé soužití člověka a spirituálního „stvoření“! Herečka totiž nikdy neopustila vilu v pražských Vokovicích, kde žila s Víznerem. Dům byl mimochodem jednou ze scenérií slavné komedie S tebou mě baví svět, režisérce Marii Poledňákové se interiéry moc líbily. Šulcová zemřela 28. července 2023 v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz