Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Suchý přišel o manželku i syna. Z emigrace se vrátil kvůli Šlitrovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Jindřich Nosek

Baví už generace diváků

Je neuvěřitelné, že ve dvaadevadesáti stále exceluje na jevišti a je pořád na co koukat. Divadlo je pro Jiřího Suchého vše, nabíjí ho energií. Mnohokrát také dokázal, co je pro něj schopen obětovat.

Článek

Jako student Jiří Suchý nikdy příliš neexceloval. Z dnešního pohledu je to ale asi dobře. Díky tomu totiž začal pracovat v reklamních ateliérech a vyučil se grafikem. Začal také psát písně a vystupovat v legendární Redutě. A tam také došlo k osudovému setkání, když si ho vyhlédl Miroslav Horníček. Ten ho následně seznámil s Jiřím Šlitrem. Ještě s Ferdinandem Havlíkem pak založili v roce 1959 slavný Semafor.

Byli od začátku senzační, což vyděsilo tehdejší soudruhy natolik, že umělce na nějakou dobu dokonce vyhnali z jejich základny. Ovšem z dlouhodobého pohledu neměli šanci, veřejnost si totiž nový soubor naprosto zamilovala.

Dovolal se mu z obsazeného Československa

Dodnes se hraje celá řada písní, které v tehdejším Semaforu zněly a kterým tleskali už naši rodiče a u mnohých z nás i jejich rodiče. Duo Suchý - Šlitr vyprodávalo sály a sjížděli se lidé z celé republiky, aby je viděli na vlastní oči. Paradoxně přáteli se tihle dva stali až mnohem později, vlastně jen rok před Šlitrovou tragickou smrtí v době, kdy vystupovali v německém Stuttgartu. „Povídali jsme si o všem možném. O takových věcech, o nichž si kamarádi povídají, třeba o holkách. Najednou na mě to kamarádství zavanulo,“ přiznal později Suchý.

Jejich cesty se následně rozdělily, když Suchý emigroval do Anglie v době, kdy Československo obsadila „spřátelená“ vojska. Dodnes je tak trochu záhadou, jak se Šlitr dokázal svému parťákovi dovolat. V Československu totiž téměř nefungovalo telefonní spojení. Šlitrovi se to však povedlo a jen tak mimochodem mu oznámil, že už dva večery hraje sám a kdy se k němu hodlá připojit. Suchý si koupil letenku na nejbližší spoj a přiletěl zpět do vlasti. Bohužel na konci roku 1969 jeho kamarád zemřel i se svou milenkou za okolností, které dodnes nejsou úplně jasné.

Ani katastrofy ho nezlomily

Suchý chtěl se vším skončit, opustit divadlo a dělat něco jiného. Nakonec zůstal, ale v době normalizace se stal režimu nepohodlným. Jako principál divadla nesměl dělat režii a divadlo putovalo z místa na místo. Zřejmě proto, aby si lidé nestačili zvyknout, kam na své oblíbené umělce chodit. A co víc, Suchý měl „na krku“ státní bezpečnost, tajná policie ho sledovala prakticky na každém kroku. Dokonce i někteří jeho kolegové byli přesvědčeni k tomu, aby na něj donášeli. To, že odmítl podepsat Antichartu, mu samozřejmě u soudruhů kladné body nepřineslo. Jisté zlepšení přišlo až v osmdesátých letech.

Ani po revoluci ale neměl Semafor na růžích ustláno. Už ho sice nepronásledovali stoupenci zločinného režimu, své si ale řekla třeba příroda. Jen několik týdnů poté, co Suchý a jeho přátelé divadlo zprivatizovali, byl Karlín postižen obrovskou povodní. Ale ani tato pohroma Suchého nezlomila. Pět týdnů po povodních už se zase hrálo.

Osud k němu nebyl přívětivý

Bohužel i v soukromém životě Jiří Suchý také dostával jednu ránu za druhou. Jeho první manželce Běle Suché diagnostikovali leukémii, které podlehla. A ještě několik let předtím jim zemřel po narození syn. Dlouho si tak veřejnost myslela, že měli jen syna Jakuba. Suchému však nevyšlo ani druhé manželství. V roce 2006 si vzal o pětačtyřicet let mladší učitelku Markétu, po sedmi letech se jejich vztah rozpadl. Dnes mu tak většinou dělá společnost Jitka Molavcová, se kterou začal na jevišti excelovat po smrti Jiřího Šlitra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz