Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiřina Jirásková žádala tvrdý trest pro kamarádku. Muže podváděla, Brodský utekl od oltáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-2.5,2.0,1.0/Self-published work

Její život rozhodně nebyl jednoduchý

Pohledná brunetka byla na muže jako magnet. Jiřina Jirásková se však většinou zamilovala nešťastně, případně nebyla ve vztahu příliš stálá. Osudového muže sice našla, ale opět to nebylo snadné.

Článek

Drobná kráska ve své době okouzlila i později světové proslulého režiséra Miloše Formana. Byl to ale spíš takový studentský románek, než aby si slibovali lásku na věčné časy. Po půl roce se rozešli. netrvalo dlouho a Jiřina Jirásková opět zahořela láskou, tentokrát k Vlastimilu Brodskému. A to už bylo úplně o něčem jiném než to, co prožívala s Formanem. Potkali se na scéně Vinohradského divadla a zdálo se, že jsou pro sebe jako stvořeni. I když, jak se to vezme. Každý totiž bral jejich vztah trošku jinak.

Zatímco herečka kolegu opravdu milovala, Brodský si myslel, že je příbuznou spisovatele Aloise Jiráska, což se o ni v určitých kruzích nesprávně povídalo. Těžko říct, jestli to byl ten pravý důvod k rozchodu, každopádně Brodský svou partnerku opustil jen pár dní předtím, že si měli slíbit věrnost do konce života. Vymluvil se na to, že mu zemřela babička a on se měl stydět prožívat štěstí po tak tragické události. Samozřejmě to nebyla pravda, pouze se zalekl svazku. Karma je ale zdarma, Brodskému později lásku Janu Brejchovou přebral Jaromír Hanzlík.

Pleskot jí nevěru neodpustil

Co se však Jiráskové nepovedlo napoprvé, to už jí vyšlo s Jiřím Pleskotem. Vypadalo to na velkou lásku, vzali se a plánovali budoucost. Jenomže herečka se zase zakoukala do někoho jiného. Okouzlil ji totiž charismatický sympaťák Jiří Vala, do kterého se bezhlavě zamilovala. Jenomže Vala žil s Jiřinou Švorcovou a nechtěl na tom vůbec nic změnit. Dokonce ani v době, kdy mu milenka řekla, že s ním čeká miminko. Prostě ji opustil, zachoval se jako zbabělec. A Jirásková šla na potrat.

V té době ale byla stále v manželství s Pleskotem. Ten ji ale opustil. Neustál nevěry, kterými ho jeho manželka „poctila“, potrat pak byl poslední kapkou. Odpustit jí nedokázal. Rozvedli se, přesto zůstali přáteli a stále spolu byli v kontaktu. V každém případě Jiráskové opět přišla o partnera, který se jevil jako ideální. Ale ne na dlouho.

Zvláštní vztah se Zdeňkem Podskalským

V šedesátých letech se zamilovala do režiséra Zdeňka Podskalského, jiskry mezi nimi přeskočily během natáčení snímku Světáci. Ovšem nebyla by to asi Jiřina Jirásková, kdyby bylo všechno bez komplikací. Podskalský byl ženatý, jeho manželka Tamara navíc pocházela z bývalého Sovětského svazu. Pokud by se sní tedy rozvedl, byla by vyhoštěna zpět do vlasti.„Byl láskou mého života. Mohla bych o něm mluvit několik měsíců a stejně bych mu pořád zůstávala strašně moc dlužná,“ vyznala se z citů herečka.

S Podskalským nakonec byla i nebyla. On se kvůli Tamaře nerozvedl, žil však s Jiráskovou. Každý měl vlastní byt, navštěvovali se a byli spolu, když měli oba chuť. Fungovalo jim to tak dlouhých sedmadvacet let. A když Podskalský zemřel, Jirásková sice měla přátelé, ale vlastní krev nahradit nedokáží. Tehdy litovala, že nikdy neměla děti.

Řekli, že byla napojena na západní buňku

Zatímco většina lidí Jiřinu Jiráskovou považovala za skvělou herečku, o jejích morálních hodnotách mnozí pochybovali. Když totiž byla v padesátých letech členkou vinohradského divadla, podepsala petici, která na Jiřinu Štěpničkovou ukazovala jako na nepřítele státu a žádala pro ni trest smrti. Štěpničková se „provinila“ tím, že chtěla opustit socialistické Československo a odejít za svobodou do Rakouska.

„Věděli jsme, že ji chytli při přechodu hranic. Svolalo se tehdy celé divadlo a odhlasovali jsme, že s jejím činem nesouhlasíme a ať je potrestána za to, že byla napojena na západní buňku. Protože tak to bylo prezentováno,“ tvrdila Jirásková. Faktem je, že neměla ani tušení, že byl na Štěpničkovou nastrčený tajný agent. Herečka také dodala, že v té době věřila i tomu, že Milada Horáková byla nepřítel. Tak moc (nejen) ji soudruzi ovlivnili.

Hodně lidí jí však nakonec odpustilo. Včetně syna Štěpničkové, skvělého herce Jiřího Štěpničky, který dokonce dorazil i na Jiráskové pohřeb. Větší a krásnější gesto asi udělat nemohl. Herečka zemřela 7. ledna 2013 v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz