Hlavní obsah
Rodina a děti

Jsem biomatka, kdo je víc: Co jsou zač ženy, které riskují životy svých dětí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Nemoci by šlo v některých případech předejít

Udržet dostatečnou proočkovanost, to je podle epidemiologů základní stavební kámen proto, aby se Česká republika zbavila šířícího se černého kašle. Mnoha „biomatkám“ je to ale jedno, vakcínu dítěti stejně nenechají aplikovat.

Článek

„Odmítám, aby moje dcer chodila s tou její do školky,“ má jasno paní Kateřina z Prahy, kterou rozzuřila informace, že jedna ze spolužaček její holčičky není očkovaná. „Ta paní má pětiletou holku a malého kojence. Přitom každý ví, že právě plně neočkovaní kojenci jsou nejohroženější skupinou, pokud jde o černý kašel.“ To potvrzuje i epidemioložka MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D., která právě na nutnost očkování upozorňuje.

Riskuje zdraví nejen svého dítěte

Podle dat Českého statistického úřadu zemřelo na černý kašel v období od roku 1945 do roku 1959 celkem 2638 lidí. Zavedením celoplošného očkování se toto číslo podařilo stáhnout na nulu od roku 1984 do roku 2004. Dále šlo o maximálně jednotky úmrtí ročně. „Jedinou spolehlivou cestou, jak ochránit sebe, ale i třeba malé děti v rodině a starší lidi, je očkování,“ vysvětluje ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, MHA.

Mnoho rodičů to ale odmítá. „Je to k nevíře. Proč dobrovolně riskují životy nejen svých dětí, ale i ostatních? Co když to jejich dítě chytne a přenese dál, což je docela pravděpodobné? Navíc vidíme to všude, nemocné děti normálně do školek pouští, to bych také zakázala,“ rozčiluje se Kateřina.

Kdo je vlastně biomatka?

Biomatka je žena, která se snaží žít zdravě, ale zároveň nedůvěřuje všemu, v co věří ostatní a co vesměs funguje. Očkování je jasný příklad. Spousta biomatek tvrdí, že nebude nechávat dětem aplikovat do těla něco, co může vyvolat nežádoucí účinky a v nejhorším případě třeba i postižení.

Bohužel tito lidé si neuvědomují, že na jeden takový tragický případ připadají desítky tisíc takových, kde vakcína zachrání život. Tím spíš, když jde o kojence, kteří logicky nemají vlastní imunitu téměř žádnou.

Na druhou stranu není třeba propadat fanatismu, i biomatky chtějí pro děti to nejlepší, neškodí záměrně. Jsou však ve svých názorech až příliš radikální místo toho, aby dávaly na své instinkty a nechaly se vést radami lidí, kteří problematice rozumějí. Myšleno opravdu rozumějí, nejsou to jen nějací medici z leknutí.

Biomatky a šíření nemocí

Nikdo přitom neříká, aby se automaticky podřizovaly trendům, ovšem kdo zná biomatku, která vystudovala medicínu? Biomatky své myšlenky často prosazují velmi tvrdě bez odpovídajících znalostí. Nekompromisně názory šíří po sociálních sítích a v nejrůznějších diskusích. Snaží se ostatní přesvědčit, že ony mají pravdu a vše ostatní je špatně.

Konečný důsledek je ten, že kvůli těmto biomatkám se šíří nemoci, o kterých se myslelo, že už se nikdy šířit nebudou. No, ony by „zůstaly, kde jsou“, pokud by byla populace dostatečně proočkována a kdyby například kojenci měli odpovídající vakcíny. Pro biomatky zbytečné, pro normální lidí však naprosto běžné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz