Hlavní obsah
Lidé a společnost

Julius Satinský přišel o ženu ve vlnách oceánu. Pil do bezvědomí, zachránila ho až další láska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Vynikající herec Julius Satinský ve své pracovně

Osud se s ním nemazal, Julius Satinský od něj dostal řadu bolestivých ran. Vždycky se ale nějak oklepal a šel dál. Bojoval i s rakovinou tlustého střeva, nakonec mu ale nepomohli ani peruánští bohové.

Článek

Už jako malý kluk Julius Satinský projevoval komediantské nadání. Pro kamarády hrál divadlo, doma vymýšlel různé scénky. A také skvěle vyprávěl, i když už tenkrát se ukazovalo, že se mu sem tam trochu „práší od úst“. Ostatně později s Milanem Lasicou přiznávali, že často nevěděli, kdy říkali pravdu a kdy si své historky vymýšleli. Jenže do jisté míry byl Satinský docela smutný klaun, který se musel prát s nástrahami života.

Nesměl se s ní rozloučit

Na začátku šedesátých let začala jeho sláva stoupat k výšinám a v té době také potkal svoji budoucí manželku, baletku Olgu Lajdovou. Psal jí dopisy, ve kterých se vyznával z vášnivé lásky. Ona byla o něco zdrženlivější, Satinského to však k ní ještě víc přitahovalo. Nakonec spolu byli krásných dvaadvacet let, celou tu dobu se velmi milovali. Snad jedinou kaňkou jejich vztahu bylo, že nikdy neměli děti. Přitom Satinský si s nimi skvěle rozuměl. „Když děti zlobily, vždycky to řešil on, a to přitom ještě vlastní potomky neměl. Uměl to s nimi úžasně, pořád si s nimi hrál a vymýšlel pro ně různé hry,“ vzpomínala Jana Šulcová na natáčení legendární komedie S tebou mě baví svět.

Satinského štěstí po boku Lajdové však mělo skončit hodně tragickým způsobem. Když v roce 1985 odjela ke svým americkým příbuzným, koupala se u ostrova Svatého Tomáše. Dodnes není jasné, jestli přecenila síly, postihly ji náhlé zdravotní komplikace, či se stalo něco úplně jiného. Každopádně našla smrt ve vlnách Atlantského oceánu. Její příbuzní navíc rozhodli, že ji pohřbí na místě. Satinský se s ní tak ani nemohl rozloučit, protože od komunistů nedostal povolení odcestovat do daleké kapitalistické země.

Nemanželská dcera

Herec odchod své milované nesl velmi těžce. Zrušil veškerou práci, zavřel se doma a opíjel se do bezvědomí. Byl na tom velmi zle. Poté ho však rodina a nejbližší přátelé doslova dotáhli do protialkoholické léčebny. A tam přišla záchrana. Satinský se totiž zamiloval do psychiatričky Viery, později se vzali a měli spolu syna Jána a dceru Lucii.

A není bez zajímavosti, že Satinský měl ještě třetího potomka, kterého však před veřejností tajil. Až po jeho smrti vyšlo najevo, že měl ještě nemanželskou dceru. Navíc se narodila tři měsíce poté, co se vzali s Vierou. I pro ni to tak bylo velké překvapení, ukázala se však jako velmi silná žena, když ji přijala do rodiny.

Bohové nepomohli

Satinský celý život s něčím bojoval. Když po revoluci konečně mohl tvořit tak, jak si vždycky přál, bez zákazů a nařízení, přišla zdrcující zpráva. Lékaři mu totiž oznámili, že trpí rakovinou tlustého střeva stejně, jako jeho bratr Vojtěch. Satinský se tak opět pustil do boje, tentokrát měl ale příliš silného nepřítele.

Manželka ho celou dobu ze všech sil podporovala, dokonce neváhala objednat léčivé byliny až z Peru. Kamarádům pak s humorem sobě vlastním vzkazoval, ať jsou v klidu, že je v rukou peruánských bohů. Ani ti ho ale nedokázali zachránit před utrpením a nakonec ani před smrtí. Výborný herec a komik zemřel 29. prosince 2002.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz