Hlavní obsah
Zdraví

Kuřáci by si měli léčbu hradit sami a nevysávat zdravotní pojišťovny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Proč platit léčbu někomu, kdo si vědomě ničí zdraví?

Léčba kuřáka je drahá, kouření poškozuje zdraví. Přesto spousta lidí kouří a vědomě si ničí zdraví. Otázka tedy je, proč by měl mít takový člověk nárok na pomoc. Solidarita? Jasně, ale bezmezná?

Článek

Kuřáci by si měli platit vyšší zdravotní pojištění, tvrdí někteří odborníci. Náklady na léčbu zdravotních komplikací způsobených kouřením ročně stojí kolem 20 miliard korun a každý rok na následky kouření zemře 22 tisíc lidí. Přesto ani toto nejsou pro mnoho lidí pádné argumenty pro to, aby cigarety odložili a s kouřením přestali.

Diskriminace nekuřáků

Proč jim tedy následně dotovat léčbu nemocí, které si vědomě způsobili? Proč by na to měl doplácet člověk, který nekouří a žije zdravě? Ano, většina pojišťoven dnes nabízí nejrůznější benefity za to, když klienti žijí zdravě. To ale nestačí. Diskriminace těch, kteří se o sebe starají a nevystavují se schválně nebezpečným látkám, je evidentní.

Nicméně solidarita je na místě. Není to rozhodně tak, že každý, kdo propadl kouření, je automaticky vyvrhel. Asi si dokážeme představit, že stát pomůže těm, kteří by chtěli se „sebepoškozováním“ přestat. Například volně prodejnými léky nahrazujících nikotin, třeba žvýkaček. Nebo jim přispívat na odvykací léčbu. To vše by mohly a měly zdravotní pojišťovny brát v úvahu.

Ať kuřáci platí speciální daň

Zároveň by ale měly zohlednit i to, když se člověk léčit nechce a v kouření chce vlastním rozhodnutím pokračovat. Každý je přeci strůjcem svého zdraví. Je to podobné, jako když si úmyslně rozmlátíte auto. Běžíte snad za státem, aby vám koupil nové? Jistě, že ne. A se zdravím je to obdobně. Každý je za něj zodpovědný.

„Navrhovala jsem v minulosti i to, že by bylo velmi dobré zavést alespoň symbolicky takzvanou zdravotní daň. To znamená za jeden kolek na krabičce alespoň jedna koruna, která by šla do zdravotnictví. Tím by kuřáci vyrovnávali své nároky, které se pak promítají do nákladné zdravotní péče,“ tvrdila před časem někdejší ministryně zdravotnictví Marie Součková. I to by mohla být cesta. Ale místo jedné koruny alespoň deset. Argument, že kdo má na to, aby dával peníze za cigarety rozhodně nemá hluboko do kapsy, se zdá být celkem logický.

Kuřáci léčbu nevyužívají

Je jasné, že v životě mohou nastat situace, kdy člověk těžce onemocní, aniž by za to mohl. Tam není o čem - je třeba ho podpořit i finančně v co nejvyšší možné míře. Souhlasit se dá i s tím, že kouření je vlastně také nemoc. Léčba existuje a není to jen okamžitá abstinence. Využije ji však jen velmi málo lidí. Problémy se hromadí, zdraví kolabuje, až jsme nakonec u dvaceti miliard ročně, jak bylo uvedeno na začátku článku.

Bylo by fajn konečně alespoň otevřít diskusi o tom, co s lidmi, kteří na své zdraví nedbají a vědomě se řítí do bodu, kdy budou potřebovat nákladnou léčbu. Vždyť ty peníze by šly využít jinak. A lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz