Hlavní obsah
Věda

Lidé se ptají: Proč cítíme zrychlení, ale ne konstantní rychlost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je snadné zabřednout do otázek typu „existují mimozemšťané?“ apod. Jedním ze základních „problémů“ však je i to, proč necítíme rychlost, když pociťujeme zrychlení. Tak schválně, víte to?

Článek

Jedna člověk se ve facebookové skupině „Fyzika je zábava“ zcela vážně zeptal: „Během cestování letadlem, které letí ve výšce 9 144 metrů, máme pocit, jako bychom seděli nehybně (bez pohybu). Jak to, když letadlo letí rychlostí 700 kilometrů za hodinu?“

Síla vs. setrvačnost

Krátká a jednoduchá odpověď je, že cítíte sílu pouze tehdy, když je na vás síla aplikována. Což se tedy děje pouze při akceleraci, kdy motory letadla ženou letadlo dopředu. Zkrátka při zrychlování cítíte tlak přes sedadlo. Když však dosáhnete cestovní rychlosti, síla na vás nepůsobí. Nacházíte se ve stavu setrvačnosti.

A protože letadlo zůstává na stejné rychlosti, dostanete se do stavu setrvačnosti, pokud na vás něco nepůsobí tedy například zrychlení nebo zpomalení stroje.

Pokračovali byste dopředu

Snadný způsob, jak o tom přemýšlet, je představit si, co by se stalo, kdyby se letadlo náhle zastavilo. Samozřejmě s tím, že jste ignorovali příkazy letušky a nepřipoutali jste se. Tedy, víte, co by se dělo? Odpověď zní, že byste pokračovali v cestě vpřed, na kterou jste byli nastaveni, dokud vás něco nezarazí (například sedadlo před vámi).

Pokud by se rozhoupali doleva nebo doprava, samozřejmě byste cítili odstředivou sílu, což je však jen málo reálné. Nicméně to ale nyní nekomplikujme.

Je dobře, že cítíme pouze zrychlení

Každopádně pokud byste měli cítit rychlost jako takovou, bylo by to opravdu, ale opravdu hodně divné. A asi ne úplně pohodlně. Vždyť si vezměte, že například auto jede rychlostí maximálně 130 kilometrů za hodinu (pokud se držíme předepsané rychlosti na dálnici).

Jenže třeba planeta Země obíhá kolem Slunce rychlostí 107 000 kilometrů za hodinu a Slunce se řítí galaxií rychlostí 828 000 kilometrů za hodinu. Řekněme, že je dobře, že cítíme pouze zrychlení.

Zdroj: IFL Science

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz