Hlavní obsah
Lidé a společnost

Major Zeman zničil Brabcovi kariéru. Okolnosti, za kterých roli přijal, nikoho nezajímaly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/David Sedlecký

Role majora Zemana ho pronásledovala do konce života.

Jediná role může znamenat zničenou kariéru. Své o tom věděl i Vladimír Brabec. Majorem Zemanem se přitom vůbec nemusel stát, kdyby o pár let dříve kývl na nabídku Karla Kachyni a hrál ve filmu Ucho.

Článek

Hercem chtěl být Vladimír Brabec už jako malý kluk. Nikoho tak příliš nepřekvapilo, když se přihlásil na DAMU a školu úspěšně absolvoval. Hrát začal v mosteckém divadle, které se tenkrát těšilo skvělé pověsti, postupem času se dostal až do Zlaté kapličky. Splnil si tím obrovský sen. Kvůli sporům s tehdejším ředitelem Přemyslem Kočím ale musel scénu opustit. A zřejmě i tato skutečnost přispěla k tomu, že když se objevila nabídka na hlavní roli v seriálu o majoru Zemanovi, tak ji Vladimír Brabec přijal.

Pořádně nevěděl, do čeho šel

Nakonec, nebyl zdaleka jediný. V komunistickém seriálu se na kratší či delší dobu objevila celá řada předních československých herců. Navíc Brabec tenkrát zřejmě ani netušil, k čemu se „upsal“. Prvních deset dílů seriálu totiž vypadalo relativně normálně. Socialistická detektivka, žádná velká propaganda z toho nekoukala. To se bohužel pro Brabce změnilo, když se pro velký úspěch seriálu dopisovaly další díly. Soudruzi toho využili a „přihřáli si polívčičku“.

Nálepky majora Zemana se už herec nezbavil nikdy. Nikoho příliš nezajímalo, že podmínky, za kterých roli přijal, byly místy dost dramatické. Komunisté po něm nejprve chtěli, aby vstoupil do KSČ. Brabec totiž ve straně nebyl, dokonce ani nepatřil k velkým fanouškům minulého režimu. A svou nestrannosti si uhájil i před soudruhy. Ačkoli mu hodně lidí dodnes majora Zemana vyčítá, na tuto okolnost se často zapomíná.

Už nešlo odejít

„Když se to natočilo, tak jsem se za některé díly styděl, styděl jsem se, že v nich jsem,“ tvrdil Vladimír Brabec po revoluci, když major Zeman dostával „čočku“ ze všech stran. Pravdou je, že vyskočit z rozjetého vlaku tehdy nešlo. Těžko si představit, že by Brabec došel za soudruhy a řekl, že v seriálu už hrát nechce, protože nesouhlasí s dějem či s čímkoli jiným. Jeho kariéra by tak byla v tu ránu u konce. Ostatně, vlastně se tak stejně stalo. „Ta role mě zničila,“ smutnil později herec.

Žádné velké nabídky nepřicházely, po roce 1989 se navíc Brabec stal zaprodancem a symbolem nenáviděného režimu. Přitom drtivá většina kolegů o něm vždycky mluvila jako o hodném, chápajícím muži, který nikomu neublížil. Veřejnost ale měla obrázek jasný, soud proběhl, aniž by měl obžalovaný právo na obhajobu.

Všechno mohlo být jinak

Paradoxně ale nechybělo mnoho, aby Brabec majora Zemana nikdy nehrál. O pár let dříve ho totiž režisér Karel Kachyňa vyzval, aby si zahrál v připravovaném snímku Ucho. Ten se pak stal terčem komunistů a na dlouho skončil v trezoru. Je zřejmé, že kdyby byl Brabec součástí tohoto díla, nabídka na Zemana by rozhodně nepřišla.

Bohužel pro něj se však mělo Ucho natáčet během divadelních prázdnin a Brabec si tenkrát moc přál, aby mohl strávit dovolenou s rodinou ve Filipově huti na Šumavě. Kachyňa ho sice hodně dlouho přemlouval a Brabec nabídku velmi intenzivně zvažoval, nakonec na ni ale nekývl. Přednost dostala rodina, což si herec možná později vyčítal.

Jisté je, že i když Vladimír Brabec zemřel 1. září 2017, dál žije hlavně jako major Zeman. Což je škoda, protože má na kontě celou řadu skvělých rolích, jednou byl také navržen na cenu Thálie. Kdo ví, možná kdyby nebylo Zemana, tak by ji získal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz