Hlavní obsah
Knihy a literatura

Marie Rosůlková neměla na manželství talent. Humor ji neopustil ani těsně před smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením České televize

Byla to úžasná dáma i herečka

Kdekoli se Marie Rosůlková objevila, tam s ní přišla i pozitivní energie a dobrá nálada. Nikdy se nepřestala smát, i když jí život připravil i řadu nepříjemností. Osudu statečně čelila až do smrti.

Článek

Její rodiče nikdy neměli moc peněz. Mohli si sice dovolit platit studia architektury svému synovi Janovi, dcera však musela na konzervatoř zapomenout. Přesto toho Marie Rosůlková nikdy nelitovala a s maminkou a tatínkem měla báječný vztah. Sama říkávala, že díky nim měla hezký vztah k lidem a k životu, což žádné peníze nevynahradí. Začala pracovat jako úřednice, k divadlu ji to ale vždycky táhlo. Šanci dostala v Plzni a chytila ji za pačesy.

Film se jí dlouho vyhýbal

Postupně se propracovala až do Prahy, nejprve na Vinohrady, poté do Městských divadel pražských, kde zůstala až do jedenaosmdesáti let, než ukončila kariéru. Režiséři její komediální talent dobře viděli, filmové role se jí však dlouho vyhýbaly Ona to ale brala se svým obvyklým humorem, nijak tím netrpěla.

Slávy se však dočkala, i když až v požehnaném věku. Role trošku bláznivých tetiček a babiček jí však seděly báječně. A ona opět prokázala, že na to má. Například bytná Hurringtonová v komedii Čtyři vraždy stačí drahoušku jí byla ušita přesně na míru a ona se opravdu „vyřádila“. Široká veřejnost si ji pak zamilovala v seriálu Taková normální rodinka. Samozřejmě tam opět ztvárnila lehce potrhlou babičku.

Jak to měla s muži?

Jaká byla paní Rosůlková v práci, taková byla i v soukromí. Otevřená, ráda pořádala večírky a hostila své přátele. Jediné, co bylo dlouho tabu, byli muži. Nikdo dlouho nevěděl, že má za sebou nevydařené manželství s hercem Jarmilem Škrdlantem, kterého si však brala příliš mladá.

Velkou láskou byl až pilot, kterého potkala před válkou. Ozbrojený konflikt je však rozdělil, on odjel do Anglie k letcům a tam si ho po válce vyzvedla jeho manželka. Srdce Marie Rosůlkové se tím chlapům definitivně uzavřelo. Sama říkala, že na manželství nemá talent.

Přednost dala společné domácnosti s bratrem, který sice úspěšně vystudoval architekturu a ve své profesi se stal uznávaným, po rozvodu však navlékl kněžské roucho, kterému už zůstal věrný.

Svoji vilu milovala

Herečka nikdy nezkazila dobrou náladu. A nikdy také neopustila své neřesti, jako kořalka a cigarety, které si potají schovávala v šuplíku. Kvůli zdraví to měla totiž zakázané kvůli nařízené dietě stejně, jako sůl a pepř. I ty si ale ukryla, aby na ně nikdo nepřišel a jídlo si pravidelně těmito ingrediencemi vylepšovala. Milovali ji i sousedi přesto, že je někdy během noci probudila šílená hádka. Postupem času si zvykli na to, že Marie Rosůlková zkouší novou roli.

Ona zase zbožňovala svoji kubistickou vilu pod Vyšehradem, kterou odmítala opustit i v pokročilém věku. Jako oddaná katolička jezdila do kostela taxíkem, nedělalo jí to sebemenší problém. Naposledy se před kamerou objevila v roce 1990 v seriálu Přísahám a slibuji. Už na ní ale bylo vidět, že se konec blíží. Přesto ji humor neopustil. Jen pár dní před smrtí se jí v nemocnici ptali, jak se jí daří. „Špatně, ale dobře to snáším,“ usmívala se. A taková ona prostě byla.

Zdroje: kniha Marie Rosůlková osobně, blesk.cz, dvojka.rozhlas.cz, iprima.cz, novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz