Hlavní obsah
Lidé a společnost

Menšík miloval flámy, píchal si léky a kvůli pití špatně viděl. Manželka to s ním nevydržela

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Jeho pracovní tempo bylo neuvěřitelně zběsilé

Byl to jedinečný člověk, který nenáviděl nudu. Vladimír Menšík potřeboval, aby se kolem něj neustále něco dělo. Nikdy se nevzdal svého bohémského života přesto, že si tím dláždil cestu na věčnost.

Článek

Patří mezi legendy tuzemského filmu, ale hlavně humoru. „Byl to génius. Patří do svaté trojice českých komiků vedle Vlasty Buriana a Jana Wericha. Všichni ostatní jsou jenom jejich apoštolové,“ prohlásil o něm režisér Miloš Forman. Kameraman Miroslav Ondříček zase tvrdil, že kdyby Menšík mluvil anglicky, měl by Oscary oplocenou celou zahradu. Oba měli bezesporu pravdu. O tomto brilantním komikovi se toho dá napsat opravdu hodně. Ovšem Vladimír Menšík měl i jinou stránku než tu, kterou předváděl divákům.

Nechtěl se vázat

V první řadě byl doslova šíleným workoholikem. Bral prakticky jakoukoli práci, která mu byla nabídnuta. Už během jednoho z prvních angažmá v souboru D34 v Praze tím pořádně naštval svého tehdejšího šéfa E. F. Buriana. Brzy se tak dostali do sporu a Menšík z divadla odešel. Byly za tím i zdravotní důvody, coby astmatik se v prašném prostředí necítil dobře. Hlavně ale nechtěl být spjatý pouze s jednou scénou, potřeboval volnost, aby se mohl rozvíjet. A samozřejmě co nejvíc pracovat.

Jednu chvíli ho byla plná obrazovka. Uváděl dokonce i Bakaláře, což mu ale příliš nevonělo, protože byl opět svázaný, tentokrát scénářem. Na druhou stranu je třeba podotknout, že touha po práci nebyla spjata pouze s jeho povahou, která nesnesla klid. Musel se také starat o čtyři děti ze dvou manželství, peníze také posílal mamince. A pak tu byly legendární flámy, které si nikdy neodpustil. Dokonce ani v době, kdy to šlo s jeho zdravím hodně z kopce.

Nechápal, že dělá chyby

I když šel Menšík z role do role a pomalu nevěděl, kam dřív skočit, na večírky s kamarády si čas vždycky našel. A i když dostal od lékařů výslovně nařízeno, aby přestal s kouřením, byl schopen „vytáhnout“ několik krabiček cigaret denně. Bohémský život miloval. Pochopení pro něj však neměla jeho první manželka Věra Menšíková. Znali se od dětství, měli výborné vztahy. Přesto s ním nevydržela a opustila ho.

Když se jim totiž narodil syn Petr a dcera Vladimíra, paní Menšíková toužila po klidném rodinném životě. To ale nebylo nic pro jejího manžela. Menšík si však neuvědomoval, že je něco špatně, nechápal, že dělá chyby. Odmítl se rozvést, dokonce se ani nedostavil k rozvodovému stání soudu. Přesto mezi mimi nebyla žádná nevraživost, zůstali přáteli. A zatímco ona zůstala navždy sama, herec se oženil podruhé.

Olga Menšíková byla k jeho „výletům“ s kamarády tolerantnější stejně, jako k dalším neřestem. Také s ní měl Menšík dvě děti, syna Jana a dceru Martinu. S manželkou zůstal až do smrti. Té šel vlastně naproti celý život, když se odmítal vzdát všeho, co měl tolik rád.

Měl osobní lékařku

Nejen kvůli kouření, ale také kvůli nadměrnému pití alkoholu se samozřejmě začaly dostavovat zdravotní komplikace. Pití mohlo za to, že špatně viděl a nerozeznával barvy. Strach, že přijde o druhou rodinu, ho nakonec donutil léčit se ze své závislosti. nějakou dobu opravdu vydržel nepít, pak se ale k alkoholu vrátil. Později měl dokonce osobní lékařku v podobě Zdeny Lipárové a na natáčení či představení si vozil léky v kufříku.

Ty si dokonce neváhal sám píchat, případně to žádal po kolezích. Injekce mezi představeními mu pomáhaly, aby mohl hrát dál. Dokonce ještě dva dny před smrtí točil zábavný pořad Abeceda, ze kterého odjel do Brna moderovat galavečer v hale Rondo. Jenže už na tom byl špatně. Mimo jiné měl žaludeční vřed a i když si sám píchl léky, skončil v nemocnici U Svaté Anny. Vladimír Menšík odešel na věčnost o den později, tedy 29. května 1988.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz