Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejen Česko bičuje silný vítr. Odborníci kvůli tomu chtějí změnu pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Po hurikánech bohužel zůstává spoušť

Hurikány jsou v poslední době tak silné, že se uvažuje o zavedení „kategorie 6“. Od roku 2013 svět zažil už pět bouří, které by dosáhly této hypotetické hranice.

Článek

Česká republika už je několik týdnů v sevření silného větru. Bylo to tak na konci loňského roku, velmi podobné předpovědi jsou i poslední dny. Kdo si však myslí, že je Česko nějakou výjimkou, pokud jde o počasí, tak se plete. Vlastně máme ještě štěstí, že u nás jde „jen“ o silný vítr.

Co znamenají kategorie hurikánů?

Hurikány se totiž za poslední desetiletí staly tak drsnými, že se někteří odborníci domnívají, že potřebujeme novou kategorii, která by lépe odrážela jejich intenzitu: Kategorii 6. Vyplývá to ze studie publikované v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podle aktuální Saffir-Simpsonovy stupnice větru jsou hurikány kategorizovány ve škále od 1 do 5 na základě jejich maximální trvalé rychlosti větru. Hurikán získá status kategorie 5, pokud má rychlost větru vyšší než 252 kilometrů za hodinu.

Při intenzitě kategorie 5 můžete očekávat značné škody na majetku, včetně popadaných stromů a elektrického vedení a také zničených domů. Většina oblastí, kterou „pětka“ zasáhne, nebude obyvatelná několik týdnů nebo měsíců.

Nejsilnější tropický cyklón

Ve výše zmíněné studii vědci zaznamenali, jak v posledních letech došlo k několika bouřím, které daleko překročily rychlost hurikánu 5. Navrhují, aby úřady uvažovaly o zavedení nové kategorie 6 pro definování hurikánů a tajfunů s rychlostí větru přesahující 309 kilometrů za hodinu.

Od roku 2013 již nejméně pět bouří dosáhlo hypotetické „šestky“: hurikán Patricia, tajfun Meranti, Typhoon Goni, tajfun Haiyan a tajfun Surigae.

Například hurikán Patricia zasáhl Mexiko a části Texasu v říjnu 2015. S trvalou rychlostí větru až 346 kilometrů za hodinu drží titul nejsilnějšího tropického cyklónu, jaký byl kdy na západní polokouli pozorován. Vzhledem k tomu, že změna klimatu zvyšuje sílu bouří po celém světě, bude tato rychlost v příštích letech stále běžnější.

Hurikány mohou ničit mnohem víc

Změna klimatu však může ovlivnit hurikány a tajfuny nesčetnými způsoby. Teplejší povrchové teploty moře poskytují více energie pro hurikány, což potenciálně vede ke zvýšené intenzitě a vyšší rychlosti větru. Současně ale může změna klimatu zpomalit pohyb hurikánů, když se pohybují napříč zeměpisnými oblastmi. To umožňuje hurikánu zůstat nad jednou oblastí déle, čímž se zvyšuje množství škod, které může způsobit.

Navrhovaný systém kategorizace bouří sice dosud nebyl přijat Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA) ani jinou oficiální agenturou. Není to ale poprvé, co výzkumníci s touto myšlenkou přišli. A jak se klimatická krize prohlubuje, je stále pravděpodobnější, že by se jejich návrhy mohly stát skutečností.

Zdroje: iflscience.com, pnas.org, nhc.noaa.gov

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz