Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ohnivé mumie: Lidé byli připoutáni na křeslo smrti, pak začal drsný proces

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Co přesně se s lidmi dělo?

Mnoho z nich už bylo nenávratně ztraceno. Ohnivé mumie tyčící se nad vesnicí Kabayan na Filipínách „melou“ z posledního. Přesto, že se dones částečně neví, jak vlastně vznikly.

Článek

Po celé hornaté krajině kolem vesnice Kabayan na Filipínách leží desítky tajně ukrytých „ohnivých mumií“ nerušeně po stovky let. Tyto dobře zachovalé mrtvoly, známé místními jako mekingové, patří dávným předkům domorodých Ibaloi. Změny posledních let jim ale příliš nesvědčí a hrozí, že nenávratně zmizí.

Jak to, že jsou tak skvěle zachované?

Termín „ohnivá mumie“ pochází z procesu, kterým byla tato těla uchována. Ačkoli přesná metoda mumifikace nebyla nikdy sepsána a je nyní z velké části zapomenuta, má se za to, že mekingy byly „uzeny“ po dlouhou dobu, což vedlo k tomu, že jsou skvěle zachované.

Mumifikovaná těla pak byla umístěna v jeskyních na vrcholcích nejvyšších hor v oblasti Benguet. V nadmořských výškách téměř 3 000 metrů pomohly chladné horské podmínky chránit těla před degradací a rozkladem, ačkoli změna klimatu a lidské zásahy způsobily, že některé z těchto mumií byly zamořeny plísní a hmyzem.

První mumií byl asi slavný vůdce

Tajemství kabajského mumifikačního procesu byla předána pouze ústním podáním, mnoho detailů se tak může brzy nenávratně ztratit. Například nikdo přesně neví, kolik mumií existuje nebo kde se nacházejí další jeskyně. Není také jasné, jak a kdy tradice začala, ačkoli místní legenda naznačuje, že první osobou, která se stala ohnivou mumií, byl vládce a polobůh z 12. století jménem Apu Anno.

Stejně jako mnoho jiných ohnivých mumií bylo tělo Apu Anna tak dokonale zachováno, že tetování pokrývající jeho tělo jsou stále viditelné. Mumie legendárního vůdce, ukradená z místa jeho odpočinku v roce 1918, byla později předváděna jako karnevalová atrakce v Manile, než skončila v obchodě se starožitnostmi, aby se nakonec v roce 1999 vrátila do Ibaloi.

Musí být blíže k bohům

Postup mumifikace je dosud víceméně neznámý. Věří se, že těla byla připoutána k zařízení zvanému „křeslo smrti“, zatímco byla očištěna slanou vodou a vysušena kouřem hořících bylin. Nikdo s jistotou neví, které rostliny byly použity, i když rozhovory s místními domorodými staršími ukázaly, že mnoho složek – včetně původní rostliny zvané Embelia philippinensis – bylo speciálně vybráno pro své antimikrobiální vlastnosti.

Podle místních přesvědčení byli mekingové umístěni na vrcholcích hor, aby mohli být blíže bohům. Pokud nebude jejich zničení odvráceno, někteří věří, že katastrofa postihne současné i budoucí generace Ibaloiů.

Zdroje: iflscience.com, pursuit.unimelb.edu.au, phys.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz