Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oldřich Kaiser se podepisoval jako Husák i Brežněv. Klíšte ho stálo manželství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Jindřich Nosek

Obrovský talent, pro kterého je jeho dar zároveň i prokletím

Jeho život byl vždycky tak trochu jako na houpačce. Herecký génius, který se dostal kvůli závislosti na alkoholu na úplné dno. Oldřich Kaiser se však dokázal znovu postavit na nohy.

Článek

Herečka Naďa Konvalinková může být považována za světici, protože s Oldřichem Kaiserem vydržela pětadvacet let v manželství. Láska na první pohled začala v divadle Rokoko, nicméně Květa Fialová svou mladší a méně zkušenou kamarádku několikrát varovala, že by si měla najít někoho jiného. Konvalinková však jejích rad nedbala, do živelného a vtipného chlapíka byla zamilovaná až po uši. Jenomže jakmile si z očí sundala růžové brýle, i jí asi začalo docházet, že možná udělala chybu.

Poslední kapka a rozvod

Nejspíš i proto se partneři několikrát rozešli, aby se zase dali dohromady. Když se vzali, tak se zdálo, že Kaiser své výstřelky omezil a „seká latinu“. Pak sice opět začal holdovat alkoholu a sem tam se objevilo i nějaký to vášnivé vzplanutí pro jinou ženu, Konvalinková mu ale vždycky prominula. „Myslím si, že většina věcí, které provádí, je jeho obrana. Je něžná a citlivá duše,“ uvažovala kdysi herečka v jednom rozhovoru. Možná se tím snažila najít omluvu i pro sebe, důvody, proč mu všechno tolerovat.

Vždycky je spojoval humor, což je pochopitelné. Kaiser patřil a stále patří k nejlepším komikům, kteří u nás chodí. Jenomže právě jedno z jeho komických vystoupení ho nakonec stálo manželství. V Divadle na Zábradlí se tak opil, že museli zasahovat policisté. A Kaiser jednomu z nich skočil za krk jako klíště, které předváděl ve slavné scénce v pořadu Možná přijde i kouzelník. Vše zdokumentoval novinář a na Konvalinkovou to už bylo moc, pomyslná kapka právě dopadla na zem. Rozvod byl nevyhnutelný.

Na druhou stranu tato nemilá událost vedla k tomu, že herec nad sebou začal přemýšlet. Nastoupil do léčebny a rozhodl se, že se závislosti na alkoholu zbaví. Právě tam se seznámil s Dášou Vokatou, která nejprve vůbec netušila, že má před sebou slavného herce. Zapůsobila na něj tak zásadně, že Kaiser nakonec s alkoholem opravdu skončil přesto, že v léčebně po své první návštěvě skončil ještě několikrát. A možná i fakt, že sklony k nadměrnému pití podědila i jeho dcera Karolína, kterou má s Konvalinkovou, mohl za to, že se z něj stal jiný člověk.

Divadlo mu nikdy moc „nevonělo“

Humor ho ale nikdy neopustil. Navíc scénky, zejména po boku Jiřího Lábuse, se staly opravdu nesmrtelnými. A stále koluje celá řada historek o tom, jak se Kaiser s Lábusem dokázali bavit i v soukromí. Naďa Konvalinková například vyprávěla, jak jí tehdy ještě její manžel posílal po narození dcery do porodnice dopisy, které podepisoval jako Gustav Husák nebo Leonid Brežněv. Než se vše vysvětlilo, nadělalo to hodně zlé krve. Sestry a lékaři prý s herečkou téměř nemluvili a báli se, že by mohli mít problémy. Vše prasklo až ve chvíli, kdy byl Lábus zvědavý, jestli dopisy dorazily.

Kaiser byl zkrátka vždy svůj. Když například došel k závěru, že nechce do divadla jezdit jako do továrny, cestu tramvají na představení do Národního divadla si rozmyslel a vydal se na druhou stranu. Ostatně on sám jednou připustil, že má raději filmování než divadelní práci. „Je dobré, že trvá třeba měsíc a pak je pokoj. Pa už ty lidi neuvidím, pokud je vidět nechci, což je rozdíl oproti divadlu.“

A samozřejmě se výrazně prosadil. Líbáš jako ďábel, Obsluhoval jsem anglického krále, Tmavomodrý svět, Masaryk a spousta dalších skvělých snímků, které už mu nikdo neodpáře. Před časem prodělal infarkt a snad i proto se uklidnil, už neplní stránky bulvárních médií, nedělá ostudu policistovi za krkem. Snad konečně žije tak, jak si vždycky přál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz