Hlavní obsah
Lidé a společnost

Robert Redford byl členem gangu. Okrádal sousedy, osud mu nachystal těžkou zkoušku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-4.0/Ken Dare

Robert Redford během natáčení filmu Podraz v roce 1973

Pohodář s kouzelnou tváří, který je za vodou a na svět se může dívat s nadhledem. To je Robert Redford, jak ho zná většina z nás. Ale nebylo to tak vždy. Slavný herec měl cestu na vrchol dost trnitou.

Článek

Charisma z něj doslova stříká, i dnes se najdou ženy, které by mu rády padly k nohám. A co teprve před několika desetiletími, kdy patřil k obletovaným hollywoodským hvězdám. Dobře namíchaný koktejl osobního kouzla a přitažlivosti z něj udělal jedinečnou osobnost. A samozřejmě také velmi úspěšnou. Byly však doby, kdy měl Robert Redford co dělat, aby vůbec zůstal mezi živými.

Kradl, zatkla ho policie

Většina žen ho má za pravého gentlemana, který by mouše neublížil. I proto je tak přitahuje. Jenže Redford zdaleka ne vždy byl dokonalý princ. Dělal chyby, dokonce i dost špatných věcí. V mládí byl totiž rodák ze Santa Moniky v Kalifornii členem pouličního gangu. Aby prokázal svou oddanost „partě“, dostal za úkol skočit z vysoké budovy. V podstatě jen zázrakem se mu nic nestalo.

„Uvědomil jsem si, že mám jen dvě možnosti. Řekl jsem si: Kámo, buď se nebudeš bát a zmizíš, nebo tě zabijí,“ napsal Redford ve své autobiografii. Nakonec odvahu k útěku našel. Ještě předtím ale přiznal, že často kradli v obchodech, hlavně pivo a cigarety. Dokonce obral i sousedy. V šestnácti letech ho zatkla policie, když v kufru jeho auta strážníci našli odcizené šperky. Zachránil ho otec, když zodpovědné orgány přesvědčil, že jeho kluk je nevinen.

Smrt syna ho sebrala

To bylo už potřetí, kdy měl Redford štěstí. Poprvé už v jedenácti letech, kdy prodělal dětskou obrnu a bylo to s ním velmi vážné. Podruhé při zmíněném skoku z budovy, potřetí, když se dostal do hledáčku policie. Řízením osudu se mu povedlo všechno zvládnout. Stejně jako smrt milované maminky v době, kdy studoval na střední škole.

Budoucí herec měl problémy s alkoholem a místo studií na vysoké škole dal přednost cestě do Evropy. Zamiloval se do Florencie a Paříže, dokonce chvíli uvažoval, že se stane malířem. Po návratu do Kalifornie se opravdu chvíli jako umělec živil a také potkal svou lásku Lolu Van Wagenen. Vzali se a plánovali rodinu. Opět však zasáhl osud. Jejich novorozený syn totiž zemřel na náhlé úmrtí kojenců. Opět hrozilo, že se dá Redford na dráhu zločinu, bolest byla obrovská.

Nakonec se rozvedli

Naštěstí ho v těžké době podržela manželka a přesvědčila ho, aby zkusil herectví. A tam se konečně našel. Manželé si byli tak blízcí, že překonali všechno včetně ztráty syna. Postupně se jim narodili další tři děti. Zůstali spolu i v době, kdy Redfordova sláva prudce stoupala, například snímcích Bosé nohy, Podraz či Butch Cassidy a Sundance Kid.

S historičkou a ekologickou aktivistkou se herec nakonec rozvedl v roce 1985 po sedmadvaceti letech manželství. Každý si šel svou cestou, dodnes se v pohodě stýkají. Redford se znovu oženil v roce 2009, jeho vyvolenou se stala německá malířka Sibylle Szaggars.

Zdroje: tyden.cz, kniha Robert Redford, kafe.cz, extra.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Robert Redford

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz