Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozhodovala jsem se, jestli budu žít, nebo ne, říká Marta Vančurová. Podržel ji Harapes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Vančurová měla štěstí, že ji režisér Juraj Herz ve filmu Den pro mou lásku spojil právě s Harapesem

V na první pohled křehké ženě se skrývá neuvěřitelná síla. Marta Vančurová prošla celou řadou utrpení, nejednou stála nad propastí. Ta největší rána ale přišla, když bojovala se zákeřnou rakovinou.

Článek

Narodila se na Lhotce, což v tu dobu ještě byla samostatná vesnice, až později se z ní stalo pražské sídliště. A Marta Vančurová to vždy s pýchou říká, na svůj vesnický život je náležitě hrdá. Už jako malá se díky úžasnému zpěvu dostala do karlínského rozhlasu, s Dětským pěveckým souborem se ale dostala i za hranice republiky. Zazpívala si třeba v klášteře na slavné hoře Mont Saint-Michel v Normandii. V rozhlase si všimli, že má talent pro herectví a obsadili ji do jedné hry. Ona z toho ale byla v rozpacích, netušila, jestli chce touto cestou jít.

Talentu měla na rozdávání

Místo toho po složení maturity nastoupila do hydrometeorologického ústavu a měla předpovídat počasí. Ale náhoda tomu chtěla, že se dostala k přihlášce na DAMU. Do té chvíle přitom netušila, že taková škola existuje. Nicméně byla přijata a na podzim roku 1968 zahájila studia s lidmi, jako Tomáš Töpfer, Jiří Lábus apod.

Naučila se techniku, talent jí ale samozřejmě nikdo nedaroval, ten měla v sobě od narození. Díky němu Vančurová ještě během studií nastoupila do dnešního Švandova divadla (Tehdy Realistické), kde se potkala třeba s Jiřinou Štěpničkovou či s Jiřím Adamírou.

Samozřejmě na sebe nenechaly čekat ani filmové role. Kdo by si ji nepamatoval v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje či ve snímcích Milenci v roce jedna a Den pro mou lásku. Zdálo se, že všechno běží tak, jak má. Měla skvěle nastartovanou kariéru, mezi kolegy byla oblíbená díky své povaze i pracovitosti. Jenomže osud si někdy sehraje svoje vlastní příběhy.

Dítě s bývalkou Lagnerové

Před více než dvaceti lety totiž lékaři Vančurové našli nádor v prsu, rakovina byla nemilosrdná diagnóza. Ona se však se nemocí začala prát, nebylo jí však souzeno, aby na to měla klid a veškeré zázemí. Ke všem bolestem se přidala další. Opustil ji totiž dlouholetý partner, kameraman Jan Malíř.

Žili spolu dlouhých dvacet let, mají spolu syna Honzu. „Paradoxně právě rakovina mi nakonec pomohla se s tím vším vyrovnat. Musela jsem se totiž rozhodnout, jestli budu žít, nebo ne,“ vzpomínala na těžké období. Malíř měl později ještě jedno dítě, dceru počal s dcerou Olgy Sommerové, režisérkou Olgou Špátovou. Ta je bývalou partnerkou zpěvačky Anety Langerové.

Stál vždycky při ní

Nakonec se dostala jak ze zklamání z nevydařené lásky, tak z rakoviny. Ale kdo ví, jak by to s ní dopadlo, kdyby jí do cesty nevstoupil Vlastimil Harapes. Režisér Juraj Herz je dal dohromady ve snímku Den pro mou lásku a bylo to dobré rozhodnutí. Nejen, že to mezi nimi fungovalo před kamerou, ale stali se z nich výborní přátelé.

Herečka o něm vždy říkala, že je skvělý přítel, protože je poblíž pokaždé, když ho potřebuje. Byl to právě on, kdo ji držel nad vodou v době, kdy bojovala s rakovinou a řešila útěk partnera. Není bez zajímavosti, že po mnoha letech si pak ve filmu znovu vyzkoušeli role rodičů, a to ve snímku Bolero. Dceru jim tam hrála Barbora Seidlová. Když Harapes v květnu tohoto roku zemřel, na jeho pohřbu byla celá řada osobností. Marta Vančurová však chyběla. Jednoduše nezvládla stát nad rakví svého dobrého přítele.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Marta Vančurová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz