Hlavní obsah
Rodina a děti

Školky jsou plné kašlajících dětí. Nezodpovědnost rodičů, má jasno maminka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Často stačí pár dní ve školce a dítě lehne s chřipkou

Měla zdravé dítě, její dcera marodila jednou, maximálně dvakrát za rok. Ale jen co přišla do školky, malá Andrejka neustále zápasí s nemocemi. Kamila Horká to přičítá nezodpovědnosti mnoha rodičů.

Článek

Pro mladou maminku z Prahy to byl šok. Její dcerka začala navštěvovat školku na pár hodin denně, přesto je prakticky neustále nemocná. Polovina dětí tam smrká a kašle. Je jasné, že v takovém prostředí se budou nemoci šířit. Rodiče těchto dětí jsou nezodpovědní, že je tam dávají, měl by to nikdy nenapadlo,“ má jasno.

Rodiče úmyslně nechají nakazit jiné děti

Argument, že spousta rodičů musí pracovat a nemohou být s dětmi doma, absolutně nebere. „To je hloupost. Respektive ano, chápu, že musejí pracovat. Ale za cenu, že nakazí další děti? Navíc naprosto úmyslně a vědomě? To je tedy dost hloupý argument. Školky by nemocné děti vůbec neměly pouštět dovnitř, rodiče jsou zodpovědní za zdraví svých potomků, to je přeci jasné.“

Bohužel většina školek neřeší, jestli má dítě rýmu, nebo ne. „Dokonce ani soukromé, což je náš případ. Považuji to za velké selhání a obrovskou chybu systému. Snažím se teď najít školku, kde na to dbají, ale je to prakticky nemožné. Asi jsme odsouzeni k tomu, že budeme stále marodit, protože někdo potřebuje do práce,“ rozčiluje se Kamila.

Nesmrkej, potřebujeme potvrzení

Její případ ale není zdaleka jediný, podobnou zkušenost mají i rodiče z dalších krajů České republiky. „Loni jsem byla s malou dcerou u naši doktorky. Sedí tam maminka, dítě posmrkává. A ona mu říká - nesmrkej tolik, potřebujeme potvrzení, že můžeš do školky - což mi přijde naprosto mimo mísu,“ uvádí Hana Novotná z Pelhřimovska.

Dle svých slov si nedělá iluze, že se to někdy změní. „Dokud nebudou děti zastavovány před školkou a s nemocemi vraceny, nikdo to nezmění. Rodiče spoléhají na to, že když si zaplatí školné, mohou si dovolit cokoli. A učitelky jim to bohužel tolerují na úkor zdraví svého i ostatních.“

Nevoďte nám nemocné děti

Některé školky sice vyzývají rodiče , aby jim nevodili nemocné děti: „Vážení rodiče, není již jiná možnost, než apelovat na vás „Buďte zodpovědní a ohleduplní“. Nedávejte do školky děti, které jsou evidentně nemocné. Máme ve školce obrovskou nemocnost mezi dětmi i mezi zaměstnanci. Pokud budete do školky přivádět děti nemocné, případně nemoc „maskovat“ sirupem či jiným lékem, situaci to skutečně nepomůže,“ píše se například na stránkách mateřské školky ve Vestci.

Jisté je, že je to především o ohleduplnosti. Podle Kamily a Hany se jí však nedostává v celé společnosti a nemocné děti ve školkách jsou jen špičkou ledovce. „Lidem jde hlavně o sebe, nekoukají na ostatní. Pak je těžké cokoli řešit,“ uzavírá Kamila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz