Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slávka Budínová otěhotněla s ženatým Högerem. Po smrti své lásky se opíjela do němoty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Svého času patřila Budínová mezi významné celebrity, s Jiřinou Bohdalovou na předávání cen TýTý

Byla excelentní herečkou, kterou se chtěla stát odmalička. Ale také dost komplikovanou osobností. I proto kolegové Slávce Budínové přezdívali Carevna či Malostranská hraběnka.

Článek

Její otec, vážený soudní referent si nepřál, aby se jeho dcera dala na dráhu herečky. Slávka Budínová musela nastoupit na obchodní akademii a zřejmě by se divadlu ani filmu opravdu nikdy nevěnovala, pokud by nepřišla druhá světová válka. Hrozilo jí totiž, že bude v Říši totálně nasazená. Maminka jí však dohodla místo elévky v ostravském divadle. Pod tíhou okolností souhlasil i tatínek.

Posílali ji pracovat na poštu

Začátky byly pro Budínovou krušné, musela se věnovat například i baletu a režiséři ji obsazovali do rolí naivních děvčátek, do kterých se vůbec nehodila, protože byla velmi rázná a osobitá. Nakonec ji tedy z divadla vyhodili. Marie Rýdlová jí však pomohla sehnat místo v pardubickém divadle. Snad v ní viděla něco, co ostatní ne. A udělala dobře.

Divadelní ředitel jí sice nejprve doporučil, aby šla pracovat na poštu, ovšem po excelentním představení ve hře Ze života hmyzu si získala nadřízené, diváky i kolegy. V Pardubicích mohla zůstat, v roce 1950 však sama odešla do Olomouce, kde zářila mimo jiné i po boku Josefa Beka. Pak už ale přišla vysněná Praha a divadlo E. F. Buriana, navíc přišly i filmové role. Hvězda Slávky Budínové stoupala k výšinám.

Žena dvou tváří

Kariéra skvělá, ovšem s muži to nebylo nic moc. Ostatně sama Budínová se v té době obětovala práci, na nic jiného nemyslela. A chlapy do jisté míry odháněla, dost možná kvůli své nevyzpytatelné povaze. „Bezvadná herečka, jako ženská trochu složitá osobnost. Někdy dokázala být milionová, jako sluníčko, ale hned další den zase byla úplně jiná, až nepříjemná. Záleželo na tom, jak se zrovna vyspala. Ale vždycky jsem se s ní rád viděl a rád s ní dělal,“ vzpomínal Jan Skopeček.

Muže střídala, jedním z nich byl i v té době ženatý Karel Höger. Otěhotněla s ním, šla na potrat, protože si miminko neuměla představit. Na opravdovou osudovou lásku si musela počkat. Až ve třiapadesáti letech potkala režiséra Ivo Tomana, do kterého se bezhlavě zamilovala. Vzali se během natáčení snímku Ve znamení Tyrkysové hory v Mongolsku. Budínová byla po boku své lásky konečně spokojená. Oba milovali psy, sbírali staré věci, chodili na houby.

Problémy řešila alkoholem

Idylka ale bohužel netrvala věčně. Budínová začala stárnout, což nenesla dobře, navíc také ubývalo rolí. A největší rána přišla ve chvíli, kdy její milovaný partner zemřel. Najednou neměla pro koho žít, práce nebyla téměř žádná, protože herečka začala holdovat alkoholu a na zkoušky chodila pozdě, nebo vůbec. Řešila tak smutek a bolest z odchodu Tomana.

Opíjela se tak, že to bylo někdy znát i ve chvíli, kdy dorazila do společnosti. Začaly ji trápit zdravotní komplikace. Sice překonala rakovinu, ale život ji přestal bavit. Odmítla se léčit v nemocnici přesto, že na ni příbuzní tlačili, aby to udělala. Do špitálu se ale stejně nakonec dostala a nakonec tam také 31. července 2007 zemřela.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz