Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stydím se za nás. Čechy na dovolené poznáte nejen podle ponožek v sandálech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Taris Bogdatis

Češi rádi nerespektují zákazy

Vyrazili jsme do Bulharska. Taková klasika, Sluneční pobřeží. Čekali jsme, že potkáme hodně spoluobčanů, ale čeho je moc, toho je příliš. Dokonce i pro místní jsme často jako nechtěný hmyz.

Článek

Začalo to už v letadle. Tleskat po přistání je ryze český zvyk, který sice už přebralo pár dalších více či méně podivných národů, přesto v tom vynikáme. Jelikož máme v rodině bývalého pilota, tak to není žádný výkřik do tmy, ale konstatování faktu. Poprvé jsem se tak styděl za to, že jsem Čech. Vlastně ne, po přistání v Burgasu to bylo už podruhé.

Stydím se za to, že jsem Čech!

První ruměnec moji tvář zahalil ve chvíli, kdy si o několik řad přede mnou rodinka vyndala s torny řízek a začala „svačinku“ v letadle konzumovat. Když pominu zápach z jídla, tak vůbec skutečnost, že tohle někoho napadne, je neuvěřitelná. Toto je ale opravdu už jen česká mentalita, něco podobného by nenapadlo ani vyhladovělého orangutana.

Ano, vím, co si možná říkáte. A já už to vím také. Udělali jsme velkou chybu, když jsme si zařídili zájezd s cestovní kanceláří. Mohli jsme se mnoha věcem vyhnout. Třeba i hromadnému čekání, až se poslední opozdilci doplíží do přistaveného autobusu, který se konečně rozjel do hotelu. Dvanáct zastávek cestou bylo úmorných, ale logických, když bylo třeba rozvést turisty po hotelech. Bydleli jsme až v tom posledním, u kterého autobus zastavil.

Foto: Taris Bogdatis

Nesebar je pro Čechy ráj, domluví se svojí mateřštinou, což je pro mnoho z nich zásadní předpoklad přežití

Vy jste Češi? To není dobré

Upocení a unavení jsme se vypotáceli ze dveří, popadli kufry a nastoupili na hotelovou recepci. Angličtina místních sice pokulhává, ale budiž, úsměvy to vynahradily. Ovšem jen do chvíle, než zjistili, že jsme Češi. Recepční úsměv na tváři rychle ztuhl. Až později jsme se dozvěděli, že partička Čechů, která byla v hotelu první letní turnus, dost vyváděla. I přes zákazy si tihle lidé nosili ručníky na lehátka, navíc ne vlastní osušky, ale ty, které měli na pokoji v koupelně. Nápisů, aby to nedělali, je po hotelu asi tisíc.

Zmíněná partička ale také prý hlučela do pozdních hodin, chlastali pivo na pokojích apod. A také kradli jídlo v hotelové restauraci, uklízečky ho nacházely všude možně. Když nám tohle místní vyprávěli, zase jsem se styděl za to, z jaké země pocházím. Místní provozovatel restaurace, jmenoval se Egor, také nemohl Čechům přijít na jméno. Povídal, že si nedávno objednali jídlo a pak utekli. Na otázku, jak věděl, že byli z Česka, odpověděl, že česká sprostá slova umí už roky a že tedy ví, jak mluvili. Tvrdil nám, že není dobré, když jsme Češi. Na to nebylo moc co říct.

Foto: Taris Bogdatis

Když se chcete zbavit davů, je třeba „odplout“ dál na moře

Tak kam dál, drazí Češi?

Pověstné ponožky v sandálech jsme samozřejmě také zaznamenali. Marek a Pavla, tak se jmenovali, bydleli v „našem“ hotelu. Tihle dva s oblibou vyráželi na pláž v sandálech a ty ponožky byly snad upletené babičkou jednoho z nich. Ale tohle je jen detail, tohle je vlastně úplně jedno. Ponožky sem, ponožky tam.

Mnohem horší je, jak se Čech na dovolené chová, než to, co nosí na sobě. Bohužel jsme za „burany“ už i v Bulharsku. Netřeba připomínat, že v Chorvatsku už nám nemohou přijít na jméno nějaký ten pátek. Tak kam budeme „expandovat“ dál? Naštěstí je těch zemí ještě docela dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz