Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragédie herce Jana Vlasáka: Dcera mu dělala ze života peklo, málem zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 DEED

Milan Brabec a Jan Vlasák

Místo toho, aby se radoval z těhotenství své manželky, začalo pro skvělého herce a dabéra Jana Vlasáka obrovské trápení. Vše vyvrcholilo něčím, čím by si neměl procházet žádný rodič.

Článek

Vždy exceloval v divadle, ale i na televizní obrazovce. Jan Vlasák zářil například ve filmech Vratné láhve či Bathory, skvělý byl v seriálech První republika, Zdivočelá země a mnoha dalších. Málokdo ale ví, že za usměvavou tváří sympatického herce jsou velké životní tragédie. Jeho dcera skončila v ústavu, kde se sice zamilovala, i to ale mělo smutný konec. Sám Vlasák měl před časem ošklivou autonehodu, kdy se s ním někteří lidé loučili, tak vážné to bylo.

Dcera byla uzurpátor

Když Vlasáková manželka Eliška podruhé otěhotněla, byla to skvělá zpráva. Bohužel se ale změnila v hrůzu. U spisovatelky a psycholožky se totiž objevily komplikace, musela začít brát léky. Paní Vlasáková odmítla jít na potrat a děvčátko se narodilo s postižením. „Moje manželka porodila poškozenou holčičku,“ přiznal herec v rozhovoru pro Radiožurnál.

Barunka tak od narození trpí schizofrenií s mentální retardací. Vlasákova partnerka jí dala tu nejlepší možnou péči, v mnoha ohledech to ale nestačilo. „Mladší dcera jí začala vyčítat, že se věnuje Báře víc než jí,“ vzpomínal smutně Vlasák. Navíc přiznal, že když s manželkou odešli z domu, tak netušili, co se doma děje. „Bára byla velký uzurpátor. Pro další dcery to nebylo nic příjemného.“ Manželé totiž měli ještě Janu a Andulku.

Rozdělila je až smrt

Oba rodiče se přesto snažili, aby se Bára cítila co nejlépe. Asi jen málokdo si umí představit, čím rodina procházela. Když se přestěhovali do Prahy, postižená dcera si domů začala vodit neznámé lidi, které potkala na ulici, hromadila odpadky, a třeba jen pouhá cesta tramvají pro ni byla velké trauma. „Řešila to agresí, což pro nás přestalo být únosné,“ vysvětloval Vlasák.

Nedalo se dělat nic jiného, než že umístili dceru do ústavu, což se ale ukázalo jako nejlepší řešení pro všechny. Bára byla podle herce spokojená, protože měla vše, co potřebovala. Navíc se zamilovala do muže se stejným postižením. Radost však trvala jen krátce, po třech letech je rozdělila smrt.

Usnul na rovném úseku

Chybělo málo a smrt si přišla i pro Jana Vlasáka. Mikrospánek mohl za to, že zavinil autonehodu, když jel na chalupu vyplatit dělníky. „Zjistil jsem, že jsem zapomněl peníze, tak jsem auto u Kolína otočil. Byl jsem nemocný, zabalil jsem se do šály, aby mi nebyla zima a pořádně zatopil,“ vzpomínal.

Na přehledném a rovném úseku usnul. Když se probudil, samozřejmě se vyděsil a začal prudce brzdit. Zarazil se až o auto, udělal pár kotrmelců. Naštěstí nikomu neublížil, odnesl to jen on sám. Měl pohmožděné plíce, zraněný hrudník, polámaná žebra apod. I když to tak v první chvíli nevypadalo, ze všeho se dostal.

Zdroje: Radiožurnál, pořad 13. komnata, Blesk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz